A kutatásból kiderül, hogy minden második fiatal a munkanélküliséget nevezi meg elsőként, mint legégetőbb problémát. Jelenleg a 15-29 éves korosztály 7%-a munkanélküli és 10%-a inaktív. A fiatal munkanélküliek 65%-a nagyon rossznak, 25% pedig rossznak látja saját elhelyezkedési esélyeit A négy évvel ezelőtti kutatásban csak 18% nevezte meg a munkanélküliséget elsődleges problémának.

Helyi és országos szinten is az anyagi problémák és ezzel összefüggésben a bizonytalan jövőorientáció okozza a legnagyobb fejtörést. Minden ötödik fiatal céltalan és tart a kilátástalan jövőtől. 2008-ra borús kép tárult a fiatalok szeme elé, 80%-uk szerint az emberek életszínvonala rosszabb lett. Ez a 2004-es felmérés adataihoz képest 25%-os romlást mutat. A fiatalok mintegy fele nyilatkozta, hogy a helyzet a következő években még inkább romlani fog.

Aggasztóvá vált a feketemunkában részt vevő fiatalok számának a növekedése is. Az alkalmazottak csupán 69%-a, az alkalmi munkások 37%-a jelentette ki, hogy a teljes fizetését legálisan kapja.

Nőtt a hitelt felvevők száma. A hitel törlesztése az érintett háztartások közel felének (45 százalék) jelent gondot, s az önálló háztartásban élő fiatalok nagyobb arányban számoltak be törlesztési problémákról. Egyre kevesebben mondják azt, hogy tudnak pénzt félrerakni és megtakarítani. A hónap végére nehéz helyzetbe kerülő fiatalok aránya is növekedett.

A Fiatalok Ligájának véleménye szerint ezek az adatok elkeserítőek és az elmúlt évek káros gazdaságpolitikájának egyértelmű következményei. Továbbra is hiányzik az átfogó ifjúságpolitikai koncepció, az ifjúsági törvény és a jövő generációival való törődés. Pesszimizmusra és elkeseredettségre pedig nem lehet országot építeni. A Fiatalok Ligája ezért egy olyan gazdaságpolitikát sürget, amely hosszútávú koncepciókra épül, kiszámíthatóvá teszi az életpályát és perspektívát kínál a jövő generációinak.