A legkisebb, 1,3 százalékos áremelkedéssel az Émász ügyfeleinek kell számolnia, az Elműnél 2,4, a Démásznál pedig 3,9 százalék lesz a drágulás mértéke. A villamosenergia-költség az E.ON területén nő a leginkább – 6,2 százalékkal – november elsejétől. Az egyetemes szolgáltatók a módosítási kérelmet és a javasolt árakat időben, még a múlt hónap közepén benyújtották az Energia Hivatalhoz, amely ezt most jóvá is hagyta.

Az Elmű és az Émász szóvivője a szolgáltatók eltérő árait a területi sajátosságokkal indokolta. Jellemzően kevésbé drágul az áram ott, ahol magasabb az ipari jellegű fogyasztás aránya, mert ez sokkal egyenletesebb, tehát olcsóbban beszerezhető energiaigényt jelent. Míg azokon a területeken, ahol csak lakossági fogyasztás van, nem egyensúlyozza ki a kisipar a fogyasztási kiugrást, ezért ott általában nagyobb az eltérés. Boross Norbert azt mondja, a mostani áremelést a kötelezően átvett villamosenergia a vártnál nagyobb aránya, valamint drágulása tette szükségessé. Ez Magyarországon nemcsak a vízből, napból termelt megújuló energiát, hanem a távhőt termelő energiák különböző fajtáit is tartalmazza. Mivel a szolgáltatók önmaguk nem termelnek, hanem vásárolják az energiát, az áremelésnek ez most a hajtómotorja – magyarázta a szóvivő.

Az MSZP nem fogadja el az áramcégek imént hallott érvélését, ezért további tájékoztatásért az Energia Hivatalhoz fordul – tudta meg a Krónika Szanyi Tibor országgyűlési képviselőtől. Közben a bejelentés hírére a fideszes László Tamás az energia árképzés megreformálását szorgalmazta.

Mint a Magyar Rádió megtudta, a villamosenergia nagykereskedelmi ára most nem változott. Így az októberi gázárcsökkenés még nem érezteti hatását a november 1-től érvényes áramdíjakban. Ha a Magyar Villamos Művek úgy döntene, hogy a földgázár változása miatt olcsóbban adja az energiát, akkor az egyetemes szolgáltatók is várhatóan ugyanígy tesznek majd.

(MR)