Az elemzés szerint az uniós búza vezető piacai jellemzően Észak-Afrika, a Szaharától délre fekvő Afrika és a Közel-Kelet. A vizsgált gazdasági év első hét hónapjában az Észak-Afrikába irányuló szállítások 25 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, míg a Közel-Keletre irányuló szállítások több mint 60 százalékkal estek vissza.

Hirdetés

Az Európai Unió ezekben a régiókban példátlan versenyben áll az orosz búzával. 

Oroszország rekord búzakészletei ugyanis továbbra is versenyképesebbé teszik exportját az EU-val szemben, a változatlan szállítások pedig ebben a hónapban egymillió tonnával 52 millió tonnára emelik az orosz exportprognózist.

Szaúd-Arábia és Algéria az EU három legnagyobb hagyományos exportcélpontja közül kettő, és példák azokra a főbb uniós piacokra, ahol Oroszország jelentős piaci részesedést szerzett – mutatott rá az USDA.

Szaúd-Arábia hagyományosan az uniós búza egyik legfontosabb piaca. Az EU a 2019/20-as évet megelőző öt évben közel 95 százalékos piaci részesedést szerzett.

Korábban írtuk

Ugyanakkor a 2023/24-es időszakban a búza iránti kereslet Szaúd-Arábiában csökkent, mivel a magas hazai beszerzési árak következtében nőtt a hazai termelés, a kormányzati vevő, a Globális Élelmiszerbiztonsági Hatóság (GFSA) importpreferenciái pedig az uniós búzáról az orosz búza felé tolódtak el.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Világgazdaság honlapján olvashatnak.