A nyár utolsó hónapjában a kiigazított adatok szerint 4,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest. A forgalom értéke 70 milliárd forinttal 1668 milliárd forintra emelkedett. A kiskereskedelmi forgalom az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal emelkedett.

Hirdetés

Augusztusban a kiskereskedelem bővülése különösen magas mértéket ért el az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek esetében, ahol az előző évhez képest 8,9 százalékkal növekedve, 636 milliárd forintot ért el az értékesítés volumene. Az év első nyolc hónapjában összességében 2,8 százalékot ér el a kiskereskedelmi forgalom volumenének növekedése, miközben a kiskereskedelmi forgalom értéke 12 500 milliárd forintra emelkedett – idézte fel az NGM.

A minisztérium szerint a kiskereskedelmi forgalom folyamatos és gyorsuló bővülését elsősorban a 11 hónapja tartó és dinamikus reálbéremelkedés (legutóbb 9,4 százalékkal emelkedett), valamint az alacsony szintre visszaszorított infláció teszi lehetővé. A kiskereskedelemben zajló tisztességes és fokozott intenzitású verseny mellett a kormány változatlanul elkötelezett, ezért a folyamatosan zajló fogyasztóvédelmi ellenőrzések mellett továbbra is fenntartja az online árfigyelő működését – erősítette meg az NGM.

A következő hónapokban – a várakozások szerint – töretlenül folytatódhat az óvatossági motívum oldódása és a fogyasztás folyamatos visszaépülése, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése. Ezáltal a kiskereskedelmi forgalom erősödése, a turizmus dinamikus növekedése mellett továbbra is a gazdasági bővülés motorja lesz – írta a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Korábban írtuk