Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Nem tapostak egymás sarkára a vevők augusztusban az európai autókereskedésekben, ezt igazolja, hogy az értékesítések volumene éves összevetésben 18,3 százalékkal zuhant , s az Európai Unió tagállamaiban összesen 643 637 új autóra szereltek rendszámot. Az első két nyári hónapban még 4,3, illetve 0,2 százalékos pluszt mutatott ki az Európai Személyautó-gyártók szövetség (ACEA). Az autópiac tehát gyors fordulatot vett.

A kánikula és a nyári szabadságolások idején az egyébként amúgy is nagy kilengéseket mutatni képes augusztusi statisztikai adatokból hosszú távra szóló konzekvenciákat levonni nem érdemes, viszont több részadat is jelzésértékű lehet.

Intő jel például, hogy a forgalom szempontjából meghatározó négy nagy európai piac közül háromban is két számjegyű éves visszaesést jeleztek:

  • Németországban 27,8 százalékkal,
  • Franciaországban 24,3 százalékkal,
  • Olaszországban 14,3 százalékkal,
  • Spanyolországban 6,5 százalékkal

zuhant az értékesítési volumen. Különösen riasztó a legnagyobb európai piacon, a németeknél mért visszaesés, ott az egy évvel korábbinál 76,1 ezerrel kevesebb, 197 322 autót adtak csupán el. 

Korábban írtuk

A német gazdaság ramaty állapotát nézve azonban nincs mit csodálkozni, ha a lakosság és a cégek inkább tologatják az autóvásárlás vagy a csere időpontját. A német piac még ezzel együtt is az uniós eladások 30,6 százalékát tudhatta magáénak.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Világgazdaság honlapján olvashatnak.