A pénzügyminiszter szerint egymillió ember nettó jövedelme nő jövőre 120 ezer forinttal, és csak tízezeré – jellemzően a felső tízezeré – csökken. Oszkó Péter az eddig ismert részletekhez képest nem sok újat jelentett be a kormány adómódosító terveiről. Joó Hajnalka összeállítása.

Ötmillió forintra növekvő alsó személyi jövedelemadó sávhatár, 18-ról 17 és 36-ról 32 százalékra csökkenő jövedelemadó kulcsok, öt százalékkal csökkenő munkaadói járulék, megszűnő céges különadók. És mindezekkel szemben öt százalékos áfa és eva kulcsemelés, növekvő jövedéki és társasági adó, új típusú vagyonadó és megszűnő adókedvezmények.

A könnyítésekből és szigorításokból az adócsomagot ismertető pénzügyminiszter összegzése szerint egy átlagos adózó mégis az előbbit érzi majd jobban. A minimálbér szintjén keresőknek havi szinten ugyanis ezer, az átlagbért hazavivőknek viszont havi 15 ezer forint, vagyis éves szinten akár egyhavi kereset marad majd pluszban a zsebében.

„Hárommillió adózó ember jövedelme emelkedik 2010-től. Ezek közül egymillió ember nettó jövedelme legalább 120 ezer forinttal emelkedik a jövő évtől. Összesen tízezer embertől várjuk, hogy többlet terhet vállaljon, mondhatnám úgy is, hogy a felső tízezertől azt várjuk, hogy többlet terhet vállaljon” – fogalmazott a pénzügyminiszter.

Őket, az átlag felett keresőket és az átlag feletti vagyonnal bírókat érinti majd a vagyonadó néven bevezetendő új közteher, amelynek megfizetésére egy számított értékrendszer alapján kötelezi majd az ingatlantulajdonosokat az adóhivatal. A felszólítottak ezután viszont önmaguk nyilatkozhatnak arról, mekkora a lakás vagy ház forgalmi értéke, az APEH azonban ellenőrizheti az adatokat. A pénzügyminiszter szerint ezzel el-, illetve megkerülhetők lesznek a korábbi luxusadónál bevetett ügyeskedések.

Adózni, ahogy arról már korábban szó volt, csak a 30 millió forint feletti ingatlanoknak kell, a 30 és 50 millió forint közé eső rész után 0,35 százalék, az 50 millió forint felettire pedig 0,5 százalékkal. A nagycsaládosok, rokkantnyugdíjasok kedvezményt, illetve mentességet kaphatnak, a 62 év felettiek és a munkanélküliek pedig késedelmi kamatokat vállalva kérhetik a fizetés felfüggesztését. Több tulajdonos esetén a részesedés arányában kell majd megfizetni a közterhet. Az ingatlanok, nagy értékű autók és légi járművek mellett Oszkó Péter szerint az értékes műkincseket például azért nem vonták adó alá, mert nincs egységes nyilvántartásuk, így ellenőrizhetetlenek.

Az adók adminisztrációjával kapcsolatban újdonság lesz, hogy az iparűzési adót, bár továbbra is helyi adó marad, az önkormányzatok helyett ezentúl az APEH szedi be majd. Az adóparadicsomokba mentett céges pénzek visszaszerzésére több terve is van a kormánynak. A cél, hogy ne érje meg külföldre vinni a pénzeket. Oszkó Péter szerinte zt úgy lehet meggátolni, hogy tipikus külföldre történő fizetésekre büntető adóztatást alkalmaznak. Ez azt jelenti, hogy ha valaki szolgáltatási díjakat, kamatot vagy jogdíjat fizet adóparadicsomnak számító országokba, akkor ezen harminc százalékos úgynevezett forrásadó lenne – magyarázta a pénzügyminiszter.

A másik megoldás szerint a mégis kivitt vagyont a vállalkozásnak társasági adóként kell visszatennie a magyar adóalapba. Hogy pontosan hogyan, arról Oszkó Péter azonban nem mondott részleteket. A szakszervezetek cafeteria juttatások megadóztatását ért bírálataira a pénzügyminiszter azt mondta: bár az üdülési csekkre meleg étkezési utalványra és a bérletre szabott 32 százalékos adókulcs az Országos Érdekegyeztető Tanács holnapi ülésén még változhat. A kormány legfontosabb célja, hogy a foglalkoztatók munkahelyeket teremtsenek, illetve tartsanak meg, a dolgozóknak adott kedvezmények így ebből a szempontból másodlagosak.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke egy szolnoki rendezvényen reagált a kormány adóterveire. Kijelentette: az ellenzéki párt számos ponton kifogásolja az ingatlanadót. Szerinte igazságtalan, hogy ha valakinek van egy 31 millió forintos lakása, akkor adózik, ha viszont csak 29 millió forintos lakása van, akkor egyáltalán nem adózik. Kósa Lajos elmondta: a modellszámításaik szerint ötszázezer lakást érint az ingatlanadó, ami szerintük kifejezetten sok, és ilyen igazságtalanul nem lehet az adórendszert kezelni. Nem fogadják el azt sem, hogy a helyi iparűzési adót a kormány az APEH-el akarja beszedetni. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatoknál több ezer ember az adóhivatalokból az utcára kerül.

Kik járnak jól a jövő évi adótörvényekkel?

Összességében nem jelentenek adócsökkentést a jövő évi adótörvények, inkább az adórendszeren belüli adóátrendezésre került sor – mondta a PriceWaterhouseCoopers cégtársa. Lőcsei Tamás szerint a változásokkal az alacsonyabb jövedelműek és a munkáltatók járnak jól.

Jó és kevésbé jó elemek is akadnak a jövő évi adótörvényekben: a 27 százalékra csökkentett munkáltatói járulék, a tételes eho és a különadó megszűnése is üdvözlendő, a szuperbruttósításnak azonban lehetnek negatív következményei. A nemzetközi gyakorlattal ellentétes, hogy az adóalapba a munkáltatói járulékok is bekerültek – mondta az InfoRádiónak a PriceWaterhouseCoopers cégtársa.

A társasági adókulcs 2011-ig ideiglenesen 19 százalékra emelkedik, az azonban még kérdés, hogy mely adókedvezményeket törlik majd el a döntéshozók – közölte Lőcsei Tamás. A jövedéki adó emelése két szempontból is veszélyes dolog: egyrészt az áfán keresztül is hat, másrészt pedig a kereskedők jó részét a feketegazdaság irányába nyomja – fűzte hozzá.

Az új adótörvényekből nem adócsökkentés, hanem – az eredeti terveknek megfelelően – adóátrendezés következik, ami kedvez az alacsonyabb fizetésűeknek is, de elsősorban a munkáltatóknak jön jól. A többet kereső munkavállalóknak rosszabb lesz a helyzete – mondta a PriceWaterhouseCoopers cégtársa.

Nem lesz érdemi adócsökkentés

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) számítása szerint az eddig megismert jövő évi adójavaslat összességében nem hoz érdemi adóteher-csökkenést a vállalkozások számára – mondta Parragh László elnök.

Hozzátette: az eddigi információk szerint 2010 az első olyan év lehet, amikor a vállalkozások terhei közvetlenül ugyan nem emelkednek, de az állami elvonás magas aránya, a kieső vállalati jövedelem miatt a cégek terhei sem mérséklődnek jövőre.

Újabb teher a vállalkozásoknak

A Fidesz szerint adócsökkentésről beszél, de valójában adót emel a Bajnai-kabinet. Varga Mihály úgy fogalmazott: régi emberek, régi trükkökkel próbálják félremagyarázni a kormány intézkedéseit.

A legnagyobb ellenzéki párt alelnöke szerint a jövedéki adó, az eva és az áfa emelése, valamint az ingatlanadó újabb terhet rak a magyar vállalkozásokra és családokra.

(MR, InfoRádió, hírTV)