Az SZDSZ frakcióvezetője, Kóka János sem érti, hogyan emelkedett pár nap alatt ötszörösére a bankoknak felajánlott állami garanciavállalás keretösszege. A pénzügyminiszer a múlt héten még 300 milliárd forintról beszélt, a hétfői törvényjavaslatban már 1500 milliárd szerepel.

Szerdán, egy nappal a gazdasági csúcsértekezlet előtt a parlament gazdasági bizottságának szocialista elnöke, Podolák György sem tudott válaszolni arra a kérdésre, miért kerültek nyilvánosságra ellentmondó adatok a bankmentő csomaggal kapcsolatban.

Az Orbán kormány gazdasági minisztere szerint a bankrendszerben nem szokás írásos szerződés nélkül pénz folyósítani. Matolcsy György úgy véli, az országgyűlésnek kellene felügyeletet gyakorolnia a hitelkeret felett, mert az már olyan nagyságrendű összegről szól, mint amennyi államadósság a kádár rendszer 36 éve alatt halmozódott fel. Akkor ugyanis 22 milliárd dollárral tartozott Magyarország.

A Fidesz csütörtökre rendkívüli parlamenti bizottsági ülés összehívását kezdeményezte, az ellenzéki párt Veres János pénzügyminisztertől és Simor András jegybank elnöktől vár tájékoztatást az IMF-hitel szerződés részleteiről.

(hírTV)