Az ÁNTSZ bezáratta a kalocsai kórház gyermekosztályát, mert az intézménynek nincs főállású gyermekorvosa. A moratórium hat hónapra szól.

Egyfajta dominóeffektushoz hasonlítja a helyzetet dr. Rácz Jenő veszprémi kórházigazgató, a Kórházszövetség leendő elnöke. Szerinte ugyanis e ponttól kezdődően a kérdés az, hogyan működik majd főállású gyermekorvos nélkül a szülészet, és ha az sem működik, akkor hogyan a kórház? Szerinte a gyermekosztály bezáratása elindítja ezt a folyamatot.

– Ugyanakkor – teszi hozzá – borítékolható volt, hogy előbb-utóbb ez valahol megtörténik. Szerinte a vidéki kórházak közül szinte bármikor bármelyik ilyen helyzetbe juthat. – Akár úgy is fogalmazhatnék – mondja Rácz Jenő -, hogy valójában talán az ÁNTSZ hozzáállásán múlik, hogy hol és milyen szigorral lép fel. A mi környékünkön a pápai gyerekosztály és a tapolcai sebészet jutott hasonlóképp kilátástalan helyzetbe, az ő szerencséjük az, hogy mi adtunk nekik orvosokat kölcsön.

A salgótarjáni kórház gyermekosztályán is kritikussá vált az orvoshiány: úgy tudjuk, tegnap ők is arra kényszerültek, hogy egy másik kórháztól kérjenek azonnali segítséget, attól tartva, hogy az ÁNTSZ náluk is felfüggesztheti a működést.

Ma már valamennyi intézmény olyan helyzetben van, hogy bármely szakterületen „vészhelyzet” alakulhat ki, állítja Rácz Jenő. Veszprémben, tudtuk meg, épp tegnap került nehéz helyzetbe a tüdőgondozó: Rácz Jenő csak a korábbinál 25 százalékkal magasabb fizetésért tudott új kollégát szerezni, amit az osztály másik két orvosának is meg kellett fizetnie, hogy ne menjenek el.

Varga Ferenc, a Kórházszövetség jelenlegi elnöke azt mondja, a helyzet kritikus: a pénz- és a létszámhiányt egyre nehezebben képesek kezelni.

A kórházi vezetők szerint a képlet nem túl bonyolult, mindenki megértheti: száz kórházra elegendő létszámmal és pénzből lehetetlen 150 intézményt fenntartani. A baj csak az, hogy most „spontán folyamat” indul el, s nem a szakmai indokok döntenek a szelekcióról vagy a szakosodásról, hanem a teljes rendszer bedől majd.

Kényszerből ugyan, de van, ahol tudatosan építenek le a kórházak. Miskolcon például Csiba Gábor nem várja meg az összeomlást. A napokban a rendkívül költséges genetika és a gyermekpszichiátria rendelési idejét csökkentette a kórházigazgató. Mint mondta, nem is tehet mást: ma már mind több intézmény beszállítója tagadja meg a hitelt, s kizárólag a készpénzes megrendelést teljesíti, így van ez az ő esetükben is. Pénz pedig csak a megszorításokkal takarítható meg.

A tisztiorvosi szolgálat tavasszal indította átfogó ellenőrzésének utolsó ütemét. Ennek keretében azt nézik végig, hogy a végleges működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltatók az engedélyükben foglalt tárgyi és személyi feltételeket képesek-e biztosítani.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerint Kalocsán egészen végletes helyzet alakult ki, nem is maradt más lehetősége az ÁNTSZ-nek.

– Nyilvánvaló, hogy ha egy osztályon nincs egyetlen megfelelő szakorvos sem, akkor ott nem lehet a betegeket ellátni. Az már egy másik kérdés, hogy másutt elegendő annyi orvos, amennyi van, s az a szám megfelel-e az előírásoknak – mondja Falus Ferenc, hozzátéve: nincs tudomásuk arról, hogy másutt hasonlóan kritikus helyzet alakult volna ki.

Az ellenőrzés során eddig 97 kórházat vizsgáltak meg ebből a szempontból, és százharminchárom esetben hoztak különböző szintű intézkedést. Jellemző hiányosság a szakdolgozói és szakorvoshiány, különösen az idegsebészet, a kardiológia és a radiológia területén nehéz a helyzet. Előfordult műszerhiány, gyakori, hogy az elhasználódott műszerek cseréjét az intézmények nem tudják finanszírozni.

(Népszabadság)