A munkaadói járulékok 13,5 százalékkal való csökkentése, egykulcsos, 15 százalékos személyi jövedelemadó bevezetése, a kiseső bevételek pótlása az áfa növelésével és a vagyonadóval – a Corvinus Egyetem Vállalkozás-fejlesztési Intézetének docense szerint ezek a lépések kellenek az adóreformhoz.

Papp József az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a költségvetésben is spórolni kell, méghozzá úgy, hogy újra kell osztani a vállalkozási szektorban a pénzeket, amivel legalább 300 milliárd forintot lehetne megtakarítani.

Az állami támogatások megnyirbálását is megoldásnak tartaná a szakértő. A magyar állam szociális kiadásokra nagyjából 2500 milliárd forintot költ. Ennek az összegnek csak 7 százaléka kötött jövedelemhatárhoz, a fennmaradó rész alanyi jogon jár. Ez a rendszer fenntarthatatlan – fogalmazott Papp József, aki szerint olyan családok is kapnak családi pótlékot, amelyek nincsenek rászorulva.

Úgy véli: a politika a szociális kiadások támogatásával korrumpálja az embereket, ezzel próbál megnyerni magának egyes társadalmi rétegeket a választásokon.

Ha a vállalkozók megfizetnék a bérek utáni összes terhet, akkor nem maradna nekik semmi, márpedig a piacgazdaságban a profit maximalizálása a gazdaság motorja – mondta az egyetemei docens, hozzátéve: ha nincs profit, a gazdaság halott.

Kifogásolja a bérek nagy terhelését, amely ma Magyarországon a hatvan százalékhoz közelít – Európában csak Belgiumban magasabb ez az arány. Papp József hangsúlyozza: a magyar tulajdonosnak nem marad profiteredménye, nem tud felhalmozni és fejleszteni, ezért kénytelen csalni.

Alacsonyabb terheknél nem csalnának adót, de ehhez a politikusoknak is magatartási mintát kell adniuk, és meg kell változnia a politikai klímának – tette hozzá a szakértő.

(InfoRádió)