Az MSZP erős emberei még pénteken is hangoztatták, hogy egyoldalú önkormányzati forrásmegvonást nem fogadnak el. Lamperth Mónika elmondása szerint arra tett javaslatot, hogy a 120 milliárdot ne egy, hanem két vagy három év alatt vonják ki a rendszerből. Továbbá azt javasolta az MSZP-s elnökhelyettes, hogy csak és kizárólag olyan forrást vonjanak ki, amelyhez kapcsolódó feladat is megszűnik.

Az önkormányzati megszorítócsomag összetétele a miniszterelnök és az MSZP-frakció munkacsoport vezetőinek két és fél órás egyeztetése után sem vált ismertté. Annyi tudható volt, hogy a 120 milliárdból 50-et úgy spórol meg jövőre a kormány, hogy felfüggeszti a kizárólag hazai költségvetési forrásból finanszírozott fejlesztéseket.

Szűkül a közszolgáltatások palettája

Úgy tudni, további 35 milliárd forintot megtakarítást jelent a Lamperth Mónika által említett feladatcsökkentés. Egyelőre nem tudni, hogy az önkormányzati feladatokat vagy azok egy részét az állam átveszi-e, vagy a feladatcsökkentés a közszolgáltatások szűkítését jelenti-e.

A maradék, szintén 35 milliárd forint az oktatási és a szociális normatívák csökkentéséből jöhet össze, ami a közszolgáltatások színvonalának romlásával járhat együtt. Erre utal a Hír Televízió birtokába került munkaanyag, amely az oktatási területen a bürokrácia csökkentése mellett az iskolai osztályok vagy óvodai csoportok létszámának emelésével, illetve az intézmények minimális felszereltségére vonatkozó előírások enyhítésével számol. A szociális területen a személyes gondoskodást nyújtó intézményeknél várható létszámcsökkentés.

Tízmilliárdokat vonnak el a tömegközlekedéstől

A közösségi közlekedés költségvetési támogatását a kormány 2010-től a GDP 1 százalékában határozná meg, ami 40-70 milliárd forintos megszorítást jelentene. A MÁV és a Volán-járatok párhuzamosságainak megszüntetése mellett a kormány a jövőben nem vállalná át a vasúttársaság veszteségének finanszírozását. Az egyeztetésen állítólag elhangzott, az egészségügyi költségvetés megőrzi reálértékét, a rendészeti tárca pedig több pénzt kap jövőre, mint az idén.

A szocialisták frakcióvezetője nem volt hajlandó számokat elárulni, mivel a konkrét számok megtárgyalása a „hétfői frakcióülés a tulajdonképpeni feladata”. A 3,8 százalékos hiányt viszont „mindenféleképpen kőbe vésettnek” kell tekinteni – tette hozzá Mesterházy Attila.

Gyurcsányi út

A Fidesz szerint nem ért véget a Gyurcsány-korszak, mert a kormány most is brutális megszorításokat tervez, miközben eltitkolja a valós számokat.

Mesteházy Attila egyébként fontosnak tartotta megjegyezni, az elmúlt húsz évben nem fordult elő, hogy a költségvetés fő számairól nem a kormány, hanem a legnagyobb kormánypárt frakciója tárgyalt először.

Nem egységes a liberálisnak mondott párt álláspontja

Az SZDSZ-t továbbra is megosztja a tervezett önkormányzati megszorítás. A pártvezetés elfogadhatatlannak nevezte a 120 milliárd forintos csomagot, amely Retkes Attila elnök szerint a közintézmények működését veszélyezteti. Kóka János frakcióvezető viszont nem utasította el kapásból a forráskivonást, miután kedden Bajnai Gordon miniszterelnökkel egyeztetett. Ő a költségvetés elfogadásának feltételéül az önkormányzati feladatok csökkentését szabta, a szocialistákhoz és több önkormányzati érdekképviselethez hasonlóan.

(hírTV)