Sajtóinformációk szerint jövőre a cafeteria több elemére összességében 95 százalékos közterhet róna ki a kabinet. A tervezett formában a munkaadók sem támogatják a juttatások megadóztatását. Szerintük tárgyalni kell arról, melyik maradjon adómentes.

Oszkó Péter pénzügyminiszter úgy fogalmazott: vannak olyan kedvezmények, amelyek egyáltalán nem működnek hatékonyan, és ezekre nem adnak kedvezményt. Továbbá vannak olyanok, amelyek fenntartása mellett szólnak indokok, ezeket szeretnék továbbra is kedvezményes adózás alatt tartani, de „a teljes adómentesség a már kontraproduktív.” Oszkó szerint az már azt eredményezi, hogy „készpénzhelyettesítő eszközök piacává” válik az adómentes juttatások köre, ahelyett, hogy a munkáltatók a foglalkoztatási célú kifizetéseket preferálnák. „Tehát itt is egy könnyített, de meglévő adóterheléssel szeretnénk számolni” – tette hozzá.

A jövő évi adómódosítások terveit is ellenzik a munkavállalók és a munkaadók egyaránt. A munkavállalók leginkább a szuperbruttósítást vitatják. Szerintük a legalacsonyabban kereső kétmillió ember számára mindenképpen adóemelés a jelenlegi bruttó bér tervezett kiegészítése és megadóztatása. Számításaik szerint ugyanis a személyi jövedelemadó csökkentéséből fakadó megtakarításnál jóval nagyobb kiadást jelent számukra az áfa- és a jövedékiadó-emelés. A munkáltatók szerint szó sincs adócsökkentésről, legfeljebb adóátalakításról.

A szürkegazdaságot fogja növelni az üdülési csekk megadóztatása a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója szerint. Róna Iván arra figyelmeztet, hogy az üdülési jegy bevezetésével annak idején a turizmus egy része kifehéredett, ha viszont megszűnik az adómentessége, nyilván kevesebbet vesznek majd belőle, a forgalom egy része pedig a szürke- és feketegazdaságba távozik. A Turizmus Zrt. vezérigazgatója közölte: a szakma még nem mondott le arról, hogy meggyőzze a kormányt, hagyja érintetlenül az üdülési jegyek rendszerét.

(hírTV)