Suppan Gergely közölte, ahhoz, hogy ez a felzárkózás meg tudjon valósulni a következő években átlagosan 12 százalékkal kell nőnie a minimálbérnek.

Hirdetés

Jelezte ugyanakkor, az emelés mértéke évenként eltérő lehet, a gazdasági teljesítménytől függően.

Rámutatott, hogy a minimálbérek alakulásáról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) a munkaadók és a munkavállalók képviselői tárgyalnak. A felek megállapodtak abban, hogy 3 éves bérmegállapodásra törekednek, hiszen ez kiszámíthatóságot jelent a gazdaságban – emlékeztetett.

Hozzátette, hogy a régióban is elég erős bérfelzárkózási folyamat zajlik, ezért Magyarország „nem fog nagyon kilógni a sorból”, így nem kell tartani attól, hogy az emelkedő bérek meglódítják az inflációt vagy jelentősen gyengülne a forint. Megjegyezte, Covid előtt is jelentős volt a béremelkedési ütem, mégsem adott nagy lökést az inflációnak, az a jegybank toleranciasávján belül maradt. Az inflációt 3 százalék körül kell tartani, „nem gondolkodunk magasabb inflációban” – tette hozzá.

Korábban írtuk

A munkaadóknak elegendő mozgásteret ad majd a következő években a termelékenység növekedése, amelyet a kormány 21 pontos gazdasági akcióterve, benne a kkv-kat erősítő Demján Sándor Program is megalapoz – fejtette ki Suppan Gergely.