Hirdetés

A tárcavezető moldovai kollégáját, Nicu Popescut fogadta Budapesten, majd a közös sajtótájékoztatón kijelentette: a mostani látogatásnak az is jelentőséget ad, hogy az EU jelenleg komoly feszültségekkel szembesül a keleti határvidékén.

Ez súlyosan ellentétes Magyarország nemzetbiztonsági érdekeivel. A kormány a konfliktus enyhítésében, a Kelet és Nyugat közötti párbeszédben érdekelt, ugyanis el akarja kerülni a Közép-Európának sok szenvedést okozó hidegháború visszatérését – közölte.

„Csak akkor lehet csillapítani a feszültségeket, ha beszélünk egymással. Üzengetéssel és erőfitogtatással nem lesz békés megoldás” – fogalmazott.

Ennek kapcsán úgy vélekedett, hogy az Európai Unió csak akkor lehet erősebb, ha a külső kapcsolatait meg tudja erősíteni. Ezért Magyarország elkötelezetten támogatja Moldova integrációs törekvéseit is.

Korábban írtuk

A találkozón a felek együttműködési megállapodást írtak alá a két ország külügyminisztériuma között a 2022-2023-as időszakra vonatkozóan.
Szijjártó Péter tájékoztatása szerint ebben rögzítették, hogy a magyar kormány milyen módokon fogja segíteni Moldovát az európai integrációs célkitűzései elérésében.

Hangsúlyozta, hogy a két ország politikai kapcsolatai a kölcsönös tiszteletre alapulnak, ami megteremti a sikeres gazdasági együttműködés lehetőségét. Kiemelte, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly a válság ellenére 28 százalékkal bővült, s értéke így elérte a 125 millió eurót.
Mint mondta, ez részben annak köszönhető, hogy egyes magyar vállalatok, így az OTP és a Richter is egyre nagyobb szerepet játszanak a moldovai gazdaságban. A gazdasági kapcsolatok további erősítése érdekében pedig a magyar Eximbank 105 millió eurós hitelkeretet nyitott, illetve döntöttek a gazdasági vegyes bizottság mielőbbi összehívásáról.

Végezetül a miniszter kitért arra is, hogy a WizzAir légitársaság márciustól heti két járatot indít a magyar és a moldáv főváros között. Továbbá rámutatott, hogy évente negyven ösztöndíjas helyet biztosítanak moldovai hallgatók számára a hazai egyetemeken.

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatos újságírói kérdésekre válaszolva üdvözölte, hogy több nyugat-európai vezető is személyes konzultációra készül az orosz kollégákkal.

„Hála Istennek párbeszédhullám indult meg. Örülünk, hogy ehhez mi is hozzá tudtunk járulni” – mondta. Ugyanakkor hozzátette, hogy jelenleg nincs tervben találkozó Orbán Viktor kormányfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között.

A magyar-orosz hosszú távú gázvásárlási szerződés megkötését helyes döntésnek nevezte, amelynek hiányában az ország súlyos ellátási zavarokkal szembesülhetne, s nem lehetne tartani a rezsicsökkentés vívmányait. Ekképpen szerinte a vásárolt mennyiség bővítése is szükséges, így tárgyalni fognak ennek technikai részleteiről.

Nicu Popescu megköszönte Magyarország támogatását a reformfolyamatokban, a demokrácia megerősítésében és az EU-csatlakozásban, valamint nyitottságát fejezte ki a kétoldalú kapcsolatok megerősítését illetően.