A két különböző futamidejű sorozat piacra vitelével Magyarország összesen 39,6 milliárd jen összegben vont be forrást. A Moody’s a kibocsátás besorolásáról Londonban bejelentett pénteki döntés indoklásában kiemelte, hogy a magyar szuverén kötelezettségekre érvényben tartott „Baa2” osztályzatot a magyar gazdaság sokszínűsége és robusztus növekedési kilátásai támasztják alá.

Hirdetés

A Moody’s hangsúlyozza emellett a magyar hatóságok elkötelezettségét a fokozatos államháztartási konszolidáció mellett, amely a cég várakozása szerint elősegíti a térségi összehasonlításban magas államadósság-teher csökkentését a következő öt évben. A hitelminősítő véleménye szerint „adósminőségi kihívásokat” támaszthat az Európai Unióhoz fűződő, „vitákkal terhelt” kapcsolatrendszer, a késleltetett és részben felfüggesztett EU-folyósítások, valamint az, hogy az intézményrendszer egyes elemei kikezdhetik a szakpolitikai hitelességet, szerkezeti nehézségekkel terhelve a hosszabb távú növekedési kilátásokat.

Magyarország a geopolitikai eseménykockázatokra is fogékonyabbá vált az ukrajnai háború miatt

– áll az elemzésben.

A Moody’s Ratings hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy az orosz energiaimporttal szembeni függésből eredő kockázatok enyhültek a 2022-2023-as időszakhoz képest. A hitelminősítő kiemeli, hogy a magyar gazdaság robusztus növekedési kilátásait az elektromos járműveket és az akkumulátorokat gyártó ágazatokba irányuló nagyarányú közvetlen külföldi tőkebeáramlás is alátámasztja.

Korábban írtuk

Ez a működőtőke-beáramlás jót tesz a hazai gazdaságnak és hozzájárul az exportkapacitások bővítéséhez – áll a Moody’s helyzetértékelésében. A hitelminősítő szerint mindemellett a magánszektorbeli fogyasztás további fokozatos élénkülése is hajtóerőt ad a gazdasági növekedésnek.

A cég megjegyzi, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráta tavaly enyhe csökkenéssel 73,5 százalékra mérséklődött, valamivel kisebb mértékben, mint amennyit a Moody’s a magyar szuverén besorolás legutóbbi felülvizsgálata idején várt. A Moody’s hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a magyar szuverén adósprofilt alátámasztja a gazdasági erőre érvényben tartott „a3” minősítés.

A Moody’s által a költségvetési helyzetre megállapított „ba1” osztályzat a magas államadósság-teher mellett figyelembe veszi azt is, hogy a magyar gazdaság adósságtűrési mérőszámaiban 2023-2024-ben tapasztalt érdemi gyengülés folyamata már jövőre részben visszafordul – áll a hitelminősítő elemzésében. A magyar szuverén osztályzat stabil kilátása a cég azon megítélését tükrözi, hogy magyar adósprofil felfelé és lefelé ható kockázatait a jelenleg érvényes „Baa2” besorolás kiegyensúlyozottan tükrözi – fogalmaz pénteki értékelésében a hitelminősítő.

A Moody’s azt valószínűsíti, hogy a magyar gazdaság ereje a közvetlen külföldi tőkebáramlás által is finanszírozott jelentős beruházási aktivitás környezetében továbbra is robusztus marad. A cég előrejelzése szerint az államadósság-teher a 2023-2025-ös időszakban jórészt nem változik, az adósságtűrő képesség mérőszámai ugyanakkor 2025-től ismét javulni kezdenek.

A Moody’s közölte azt is, hogy várakozása szerint Magyarország „zajos, lépésről lépésre haladó folyamat révén ugyan”, de végül hozzájut az EU-folyósítások zöméhez, így az uniós finanszírozások késedelmes beérkezésének csak korlátozott hatásai lesznek a gazdasági növekedésre és a közfinanszírozásra.