A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint a második negyedévi 1,2 százalékos növekedés után a harmadik negyedévben mindössze 1,1 százalékkal bővült a GDP. A növekedés tíz éve nem volt ilyen alacsony.

Egy százalékkal, a naptári hatásokat figyelembe véve 1,1 százalékkal bővült Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a harmadik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Ecostat közös gyorsbecslése alapján – közölte szerdán a KSH. Az első három negyedéves GDP-növekedés 1,6 százalékos – derül ki a jelentésből. Tavaly, a harmadik negyedéves és az első három negyedéves bővülés 3,9 százalékos volt.

Az elemzők szerint ezen adatok fényében az idei évre várt 2 százalékos növekedés is elérhetetlennek tűnik. Kiemelik: a gazdaság lassulásának oka, hogy a lakossági fogyasztásra, az oktatásra, az egészségügyre és a beruházásokra is a kormányzati megszorítások nyomán a visszaesés a jellemző, amit csak kis mértékben tudott ellensúlyozni az ipari termelés, és az export növekedése.

(hirtv.hu)