Októbertől átlagosan tíz százalékkal kell kevesebbet fizetni a gázért. Ezt ma jelentette be az Energiahivatal elnöke. Pénteken már meg is mondják az új árat az egyetemes szolgáltatók. A csökkenés azonban nem egyértelmű. A négy hazai, egyetemes gázszolgáltató tarifái ugyanis úgy csökkennek, hogy tulajdonképpen nőnek. Az ellentmondás mögött ezúttal összetettebb folyamatok állnak, mint a gázárképlet egyébként is bonyolult meghatározása.

A piaci folyamatok az utóbbi hónapokban már inkább növekvő olajár, és az importőr E.ON beszerzési árainak növekedése, összességében emelést indokolna. A tarifák azonban azért tudnak mégis csökkenni, mert 14 forinttal, 17 forintról 3 forintra apadt annak a „törlesztésnek” az összege, amelyet az E.ON-nal kötött korábbi megállapodás alapján a társaság tavalyi árfolyamveszteségének ellensúlyozására épített az árba a Magyar Energiahivatal.

A kormány által korábban számok nélkül csak tekintélyesként beharangozott gázárcsökkenés szakértők szerint lehetett volna nagyobb is. A világpiaci árakat csak késve követő kilenc hónapos átlagszámításon alapuló tarifáknak azonban a hazai folyamatokat kellett ellensúlyozniuk – magyarázta a Magyar Rádiónak Bartha Judit, a GKI Energiakutató Intézet szakértője. Azt mondja, hogy 2008-ban és 2009 januárjában sem emelkedett úgy a földgáz ára, ahogy a világpiaci folyamatok ezt indokolták. Ráadásul 2008-ban drasztikusan gyengült a forint, és ezt is érvényesítették az árakban.

Sajátos pech, hogy mire az E.ON tartozás „törlesztése” után igazán érvényesíteni lehetne a világpiaci árak korábbi csökkenését, addigra a folyamat megállt, sőt, a növekvő nyersanyagárak miatt jövő év elejére már kismértékű tarifanövekedést várnak a szakértők. A gázpiac júliusi felszabadulása óta most először határozták meg egyébként maguk a szolgáltatók a tarifáikat. Ezeket hivatalosan péntekig kell közzétenniük, egyelőre csak a négy egyetemes szolgáltatást nyújtó társaság átlagár-csökkenésének mértéke ismert, ez tíz százalék körüli lesz az energiahivatal elnökének bejelentése szerint. A hivatal és a szóvivő ma a tarifaváltozásokkal kapcsolatban egyébként elzárkózott a további nyilatkozatoktól, így nem kaptunk választ egyebek mellett arra a kérdésünkre sem, hogy a piacnyitásból adódó többletköltségeiket és veszteségeiket már ismert szándékuk szerint mikortól érvényesítik majd a tarifákban is a szolgáltatók. A hivatal és az Energiaügyi Minisztérium illetékesei helyett ma gáz-ügyben csak az országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke, Podolák György állt a sajtó elé, ő azonban inkább a csökkentés politikai jelentőségére fókuszált: „A lényeg az, amit a fogyasztók fognak érzékelni, hogy a számlájuk csökken, az összes többi az duma”.

A Fidesz helyettes szóvivője, Cser-Palkovics András közleményében trükknek, átverésnek nevezte a tarifacsökkenést, szerinte ugyanis miközben alacsonyabb lesz a gázár, a fűtéstámogatásra szánt összeget elhagyták a költségvetésből, vagyis az embereknek a végén mégis többet kell fizetniük.

Tehát: a gázszámlán mindenkinek az eddiginél kisebb összeg szerepel majd, de nem azért, mert a gáz köbméterenkénti ára csökken, hanem azért, mert az eddigi árba egy olyan tartozást is beépítettek, amely mára kisebb lett.

(MR)