Az építőipar számai továbbra sem adnak bizakodásra okot, ezt mutatja, hogy 2008 harmadik negyedéve óta tartósan magas a hitelezők által kezdeményezett felszámolási eljárások száma. Az építőipar januári adatai szerint a végelszámolások száma csökkent az előző év hasonló időszakához képest, ám ezt nem biztos, hogy pozitívumként kell értékelni, hiszen ezek a cégek kevesebb adósságot hagynak maguk után, mint a felszámolási eljárással megszűnő társaik. A felszámolások eközben, ha kis mértékben is (4%), de továbbra is emelkedést mutatnak, ami tovább növelheti az építőipar adósságterheit.

A realitások felismerését mutatja, hogy 2009-ben 2008-hoz viszonyítva 25%-kal kevesebb új céget alapítottak a szektorban. A visszaesés továbbra is jellemző: 2010 januárjában majd 10%-os csökkenés tapasztalható a cégalapítási kedv tekintetében 2009 első hónapjához viszonyítva.

„Az építőipar jövője sajnos továbbra sem kecsegtet sok jóval. Jelenleg a cégek megszűnésén keresztül tudjuk a leginkább bemutatni a szektort. Ugyanakkor az ágazat jövőjét tekintve akár pozitív folyamatnak is tekinthetjük, hogy 2010 januárjában tovább növekedett a nyilvántartásból törölt cégek száma, ami azt jelenti, hogy ezek a vállalkozások végérvényesen bezárták kapuikat. Amennyiben ezek a tulajdonosok nem térnek vissza a gazdaságba szinte azonnal egy új céggel, akkor, még ha ilyen »fájdalmasan« is, de megkezdődhet az ágazat megtisztulása” – mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Az előző évekhez képest a törölt építőipari vállalatok száma jelentősen megnőtt: míg 2008-ban 4436, 2009-ben már 5307 véglegesen megszűnt cégről beszélhetünk. A tendencia minden bizonnyal folytatódik, látva a 2010. januári számokat, amelyek magasabbak az előző év azonos időszakában mért adatoknál.

(Forrás: freepress24.tv)