A rendszerváltást követően munkahelyek hiányában sokan döntöttek úgy, hogy saját vállalkozásba kezdenek. Ebben az időszakban az agráriumban például jelentős számú farmergazdaság alakult meg. A magyar családok körében jellemző, hogy fő- vagy melléktevékenységként saját vállalkozást is vezetnek, hiszen a kárpátaljai megélhetés egyik biztosítéka a több lábon állás – mondta a Demokrata.hu-nak Virág László, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke.

– Hány vállalkozót, céget képviselnek?
– A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége Kárpátalja teljes területét lefedő szervezet. Jelenleg közel 1600 tagot számlál, de a tagsága folyamatosan növekszik és bővül. A vállalkozók körébe cégek, farmergazdaságok és egyéni vállalkozások tartoznak. A Szövetség célja a kárpátaljai magyarság gazdasági életének fellendítése, Ukrajna gazdaságába történő integrálása, megőrizve annak sajátosságait. Jogot formál gazdasági kapcsolatok létesítésére, hozzá hasonló belföldi és külföldi szervezetekkel.

– Milyen a jogi-üzleti környezet Kárpátalján? Kiszámítható-e a közeg, lehet-e hosszú távon gondolkodva üzleti tervet készíteni?
– Az ukrán gazdaság helyzete, a magas inflációs ráta és az adózási szabályozás természetesen hatással vannak a kárpátaljai magyar vállalkozásokra is. Ukrajnai viszonylatban azonban Kárpátalja részben jól frekventált elhelyezkedésének, részben pedig sokszínűségének köszönhetően előnyösebb helyzetben van. A munkaerőpiacon jelenleg nagyfokú munkaerőhiány tapasztalható, főként a külföldi munkavállalás miatt, de ez a probléma ugyanúgy fennáll Európa más országaiban is. A jól felépített vállalkozások többsége képes hosszú távra tervezni, jellemző a helyi vállalkozókra, hogy nagyon hamar tudnak reagálni a változó gazdasági és piaci viszonyokra, így akár tevékenységi körük bővítésével, ha kell, profilváltással, de fenntartják vállalkozásuk működését. A hosszú távú tervezést természetesen megnehezíti az ukrajnai politikai és gazdasági helyzet.

– Mennyire meghatározó a kárpátaljai magyarságon belül a vállalkozói réteg?
– A rendszerváltást követően munkahelyek hiányában sokan döntöttek úgy, hogy saját vállalkozásba kezdenek. Ebben az időszakban az agráriumban például jelentős számú farmergazdaság alakult meg. A magyar családok körében igen jellemző, hogy fő- vagy melléktevékenységként saját vállalkozást is vezetnek, hiszen a kárpátaljai megélhetés egyik biztosítéka a több lábon állás. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legsikeresebb vállalkozások családi alapon működnek.

– Milyen segítséget, támogatást kapnak a kárpátaljai vállalkozók az anyaországtól? 
– A 2016-os évben Kárpátalján is elindult a magyar állam által támogatott fejlesztési program, mely az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Stratégia alapján valósul meg. Ennek kidolgozásában a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége is részt vett. A pályázatok lebonyolítását Kárpátalján az Egán Ede Jótékonysági Alapítvány látja el. Az első évben három kategóriában – mezőgazdaság, vállalkozásfejlesztés és turizmus kategóriában – lehetett pályázni. A gazdaságfejlesztési program a tavalyi évben is folytatódott. Vállalkozásfejlesztés kategóriában egy, mezőgazdasági kategóriában két kiírásra került sor a 2017-es év folyamán. A gazdaságfejlesztési programon kívül a vállalkozóknak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt Külhoni Magyar Fiatal Vállalkozások Éve (2016) és Külhoni Magyar Családi Vállalkozások Éve (2017) program keretein belül is volt lehetőségük pályázni. Ezek a lehetőségek komoly segítséget jelentenek a helyi magyar vállalkozások számára, melyért ezúton is köszönetünket fejezzük ki Magyarország kormányának.

– Mi a hétvégén immár hagyományosan sorra kerülő, magyar szívnek kedves nevet viselő  Turul Expo fő profilja?
– A Turul Expo a szövetségünk legnagyobb éves rendezvénye, melyet az idei évben ötödik alkalommal szervezünk meg. Ez egy nemzetközi termékkiállítás és vásár, melyre a teljes Kárpát-medence területéről érkeznek kiállítók és résztvevők. Kiváló lehetőség a cégek és vállalkozók számára, hogy kapcsolatokat építsenek és üzleteket kössenek egymással. Idén is több mint száz kiállítóra számítunk. Vendégeink számára az expót megelőző napon kirándulást szervezünk Kárpátalja megismerése céljából. Idén is színes szakmai és kulturális programokkal várjuk a kedves látogatóinkat. Az expo mindemellett, hogy a kárpátaljai magyarság legnagyobb gazdasági eseménye, jelentős közösségépítő szereppel is bír. Így küldetése kettős: üzleti és gazdasági kapcsolatépítés és helyi magyar közösségi megtartó szerep. Az idei V. Jubileumi Turul Expóra 2018. július 14-én kerül sor a nagyszőlősi járásban található Tiszapéterfalván a Tisza Stadion és Sportkomplexumban.