Nem a közszférára – tehát nem például az ápolónőkre, tanárokra és rendőrökre – vonatkozik a héten bejelentett 15 százalékosos bértömegcsökkentés, mondta el a kormányszóvivő. Hanem a többségi állami tulajdonú gazdasági társaságokra, illetve azok vezető tisztségviselőire. Nagy Anna megismételte: az állami vállalatok igazgatóságainak számát 100-ról 10-re, az igazgatósági létszámot pedig 319-ről 55-60-ra csökkentik.

A nemzetgazdasági minisztérium adóügyekért felelős államtitkára bejelentette: a kormány teljesen új adórendszert szeretne. Mint felesleges túlbonyolítást eltörölnék a szuperbruttót, és fokozatosan kivezetnék az adójóváírást a rendszerből. Ezt, és az egységes 16 százalékos adókulcsot úgy vezetnék be, hogy senki ne járjon rosszul. Ennek egyik eszköze lehet például a minimálbér felemelése is – mondta el Kármán András.

Az államtitkár hozzátette: az új adórendszert két év alatt, 2011-ben és 2012-ben vezetnék be. Az első lépcső kidolgozásával még a nyáron végez a kormány, így az új fajta személyi jövedelemadózás jövőre már hatályba léphet.

(hírTV)