A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető kiemelte: az Európai Bizottság szerint a 27 uniós tagállamból csak 16-an tudták csökkenteni az államadósságukat tavaly.

Hirdetés

A magyar kormány elkötelezett a hiány és az államadósság csökkentése mellett, ez az idei év egyik legfontosabb célkitűzése – szögezte le Varga Mihály. Elmondta, ezzel összhangban az uniós adósságszintet is csökkenteni kell, éppen ezért Magyarország nem támogat olyan újabb javaslatokat, melyek az Európai Unió további eladósítását célozzák.

Kiemelte: folyamatosan érkeznek a Magyarországnak járó, korábban blokkolt uniós források, a tavalyi év decembere óta 520 milliárd forintot utalt az Európai Unió.

„Azzal számolunk, hogy ezek a források az év hátralevő részében is akadálytalanul érkeznek majd” – fogalmazott a tárcavezető, majd kiemelte: Magyarország számít arra a hozzájárulásra is, amelyet az uniós határok védelméhez kért az Európai Bizottságtól. Magyarország 2015 óta 700 milliárd forintot fordított határvédelemre, amely költségnek az unió mindeddig alig több mint 1 százalékát állta – részletezte.

A pénzügyminiszter elmondta, az ülésen kiemelt szerepet kapnak az európai versenyképességet növelő intézkedések. Mint fogalmazott: „magyar részről támogatjuk az Európai Beruházási Bank nagyobb szerepvállasát a kis- és középvállalkozások finanszírozásában”. Az Európai Beruházási Bank az egyik kulcsfontosságú szereplője a fenntartható fejlődés, a digitális átállás, a zöldenergia-beruházások és az infrastruktúra-fejlesztés támogatásának. A bank segítsége hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország, a magyar cégek a zöld átállás nyertesei legyenek, ezért a banknak szerepet kell vállalnia a nukleáris energiához és az energiatároláshoz szükséges beruházásokban – tette hozzá Varga Mihály.

Korábban írtuk