Fotó: MTI/Katona Tibor
Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Varga Mihály pénzügyminiszter és Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester (b-j) a Széchenyi István Egyetem Zalaegerszegi Innovációs és Technológiai Park új épületének átadásán Zalaegerszegen 2023. november 30-án

Varga Mihály kiemelte: a magyar gazdaság elérkezett ahhoz a ponthoz, amikor az extenzív növekedésből fokozatosan áttérhet az intenzív növekedés korszakába; a feladat a munka hozzáadott értékének növelése.

Hirdetés

Az elmúlt évek válságai rávilágítottak a helyi megoldások értékére, a saját álláspont melletti határozott kiállás fontosságára – mondta. Hozzátette, a kormány célja, hogy a magyar egyetemek az ország fejlődési lehetőségeit kiszélesítő szellemi központtá válhassanak, és megjegyezte, az alapítványi modell nagyobb autonómiát biztosít az egyetemeknek.

A magyar gazdaság túljutott az orosz-ukrán háború, illetve a szankciók miatti energiaválságon, az inflációt sikerült 10 százalék alá leszorítani, az egyensúlyi mutatók javulnak, a munkaerőpiac jól bírta a terhelést – sorolta a pénzügyminiszter.

Korábban írtuk

A 2010-es években a munkaalapú gazdasági modell bevált; a „gyártás évtizede” után pedig megjelentek a fejlesztési központok – ismertette. Megjegyezte, hogy az autóiparban a Széchenyi István Egyetem, illetve a ZalaZone is ezt az irányt mutatja. A most átadott oktatási épületben a legfejlettebb technológiák kutatására nyílik lehetőség: többek között a drónos járműkövetésre, az önvezető közlekedésre, valamint az elektromobilitásban alkalmazott hajtásláncokra – emelte ki Varga Mihály.

Az új épület része annak 4 milliárd forintos fejlesztésnek, amelyben a Széchenyi István Egyetem az autóipari képzés, kutatás és fejlesztés számára biztosít korszerű körülményeket. Ezek a fejlesztések a piac és az egyetem együttműködésében, ipari környezetben valósultak meg. A tudományos és innovációs park eredményei elősegítik az ország versenyképességének és tőkevonzerejének növekedését, valamint a high-tech piacon elfoglalt pozíciója is javulhat – mondta.

Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese elmondta, a most átadott létesítménnyel teljessé vált a zalaegerszegi innovációs park. A fejlesztés egyszerre járul hozzá a magasszínvonalú szakemberképzéshez és – az intézmény fenntarthatóságát szem előtt tartó – kutatásfejlesztési tevékenységéhez.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) beszámolt a zalai vármegyeszékhely elmúlt tíz évben elért gazdasági eredményeiről. A városban 5 ezer új munkahely jött létre, 7,5 százalékról 2,5 százalékra csökkent a munkanélküliség aránya. Hárommilliárd forintról 7 milliárd forintra nőtt a helyi iparűzési adóbevétel – jelezte Balaicz Zoltán.