Éves bizottsági meghallgatásán Varga Mihály megerősítette, hogy a védelem költségvetéseként bejelentett 2024-es büdzsé hozzájárult a munkahelyek és a családok biztonságához, a rezsivédelem fenntartásához és nyugdíjak vásárlóerejének megőrzéséhez.

Hirdetés

„Amennyiben nem történik váratlan fordulat az év utolsó negyedévében, a tervezett hiánypálya tartható marad”

– tette hozzá.

Varga Mihály kitért arra, hogy állami beruházások átütemezésével 650 milliárd forint kiadáscsökkenést sikerült elérni, az államadósság szerkezeti átalakulása folytatódott, a devizakitettség aránya 30 százalék alá csökkent.

Az intézkedések eredményességét igazolják a kedvező hitelminősítői értékelések – mondta. A kormány arra számít, hogy jövőre a kamatkörnyezet változásának köszönhetően csökkenhetnek a kamatkiadások – tette hozzá. A tárcavezető elmondta, hogy a költségvetés biztosította a családtámogatások fedezetét éppúgy, mint a honvédség szükséges finanszírozását.

Korábban írtuk

A rezsivédelmi alap idén is betöltötte a szerepét, a nyugdíjemelés mértéke csaknem kétszeresen haladja meg az inflációt, az önkormányzatok működési feltételei biztosítottak – jelezte. Hangsúlyozta, hogy a munkaerőpiac jól teljesít, belföldön soha nem dolgoztak annyian, mint most, a magyar gazdaság első féléves növekedési üteme meghaladja az uniós átlagot.

A bizottsági tagok kérdéseire válaszolva Varga Mihály kifejtette, hogy a kormány a vasúti közlekedést kiemelkedően fontosnak tekinti, a működtetéséhez és a korszerűsítéséhez szükséges összegeket mindig biztosítja, csak fejlesztésekre az idén csaknem 150 milliárd forint jutott.

A pénzügyminiszter szükségesnek nevezte a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér visszavásárlását, mert „Magyarország nem engedheti meg”, hogy egy ilyen stratégiai vagyonelem ne vegyen részt a nemzetközi versenyben.