Varga Mihály azt mondta, a hitelminősítő gyorsuló növekedést vár a magyar gazdaságban már az idén és jövőre is. Hozzátette, hogy ezzel Magyarország minden előrejelzés szerint a növekedési rangsor élmezőnyében lehet a következő évben.

Hirdetés

„A Fitch értékelésében pozitívumként emeli ki a bankszektor stabilitását, a külső pozíciónk javulását és az erős munkaerőpiacot” – ismertette.

Megjegyezte, a szakértők egyúttal arra számítanak, hogy a kormány hosszú távon tovább csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot, miközben az infláció továbbra is alacsony marad.

„Bár a szomszédban még mindig háború dúl, az Európai Unió gazdasága pedig gyengélkedik, Magyarország továbbra is mindhárom nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában van. Ez azt is jelenti, hogy ma két osztályzattal magasabbra sorolják hazánkat, mint az elmúlt évtized elején” – mondta Varga Mihály.

Korábban írtuk

Megerősítette a befektetési ajánlású magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek „BBB” szintű osztályzata.

A cég megerősítette a szuverén besorolás kilátását is, amely tavaly január óta negatív, de a „BBB” minősítés továbbra is azt jelzi, hogy a Fitch Ratings a befektetésre ajánlott kategóriában tartja Magyarországot.

A Fitch öt éve javította a jelenlegi „BBB”-re a magyar államadósság besorolását az addigi „BBB mínusz”-ról.

A pénteki megerősítéshez fűzött elemzésben a hitelminősítő kiemeli, hogy a magyar szuverén besorolást alátámasztják a magyar gazdaság szerkezeti mérőszámai, amelyek erőteljesek a „BBB” sávban nyilvántartott többi gazdaság mutatóival összehasonlítva, emellett a növekedés hajtóerejét a beruházások adják, és stabil a működőtőke-beáramlás.

A mérleg másik oldalán szerepel a hasonló besorolású országokéhoz viszonyítva magas államadósság és a korábbi „unortodox szakpolitikai lépések” – fogalmaz a hitelminősítő.

A Fitch Ratings várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány az idén 4,9 százalékra csökken a tavalyi 6,7 százalékról. A költségvetési bevételeknek jót tesz a magánfogyasztás fokozatos élénkülése és az erőteljes munkaerőpiaci helyzet, amelyekhez a kiugró eredményekre kivetett különadókból és az állami tulajdonú gazdasági entitások osztalékából származó egyszeri bevételnövekedések is hozzájárulnak.

A Fitch Ratings előrejelzése szerint a GDP-arányos államháztartási deficit jövőre 3,9 százalékra csökken. A hitelminősítő szerint ezt a folyamatot az adósságállomány kamatfizetési kötelezettségeinek csökkenése, valamint a kormány által tervezett – az Európai Unió költségvetési szabályai megkövetelte mértéknél ambiciózusabb – költségvetési intézkedések is elősegítik.

A Fitch várakozása szerint a GDP-arányos államadósság-ráta az idei évre jósolt 74,1 százalékról enyhe ívben 73,3 százalékra csökken 2025-ben, mindenekelőtt a várható kisebb mértékű elsődleges többletek, valamint a szilárd nominális GDP-növekedés hatására.

A hitelminősítő pénteki prognózisa az idén 2,3 százalékos, jövőre 3,8 százalékos növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban. A jövőre várt gyorsulás egyik fő tényezője a Fitch Ratings szerint az lesz, hogy új termelési kapacitások lépnek működésbe az autó- és az akkumulátorgyártó ágazatban.

Magyarországot a másik két globális hitelminősítő, a Moody’s Ratings és az SP Global Ratings is a befektetési ajánlású kategóriában tartja nyilván.