Hozzátette: a tartás és a kismértékű kamatcsökkentés volt a két opció, amelyről tárgyaltak júliusban. Az alelnök még egy-két kamatcsökkentést nevezett reálisnak ebben az évben, eltérő lefutással.

Hirdetés

Jelenlegi információik alapján az év végére 6,25-6,5 százalékre csökkenhet az alapkamat – mondta Virág Barnabás. A szavazati arányról kérdésre közölte, hogy konszenzusos döntés született.

Kitért arra, hogy a külső egyensúlyi folyamatok kedvezően alakultak, a fiskális hiánycsökkentés is megkezdődött. A júliusban bejelentett hiánycsökkentő intézkedések elmondása szerint támogatják a 2024. és a 2025. évi költségvetési hiánycél elérését.

Az alelnök kiemelte: az inflációs kilátások továbbra is összhangban vannak a júniusi inflációs jelentés előrejelzésével. A következő hónapokban az áremelkedés üteme a jegybanki toleranciasáv felső széle közelében alakul. Júniusban megállt a maginfláció csökkenése, a mutató átmenetileg emelkedik – jegyezte meg. A piaci szolgáltatások dezinflációja továbbra is lassú, ezért a tanács kiemelten figyeli a szektor árazási döntéseit.

Korábban írtuk

Megerősítette, hogy nem lehet hátradőlni, továbbra is óvatos és türelmes monetáris politika indokolt.

Virág Barnabás kifejtette, hogy júniusban mind az eurozónában, mind az Egyesült Államokban csökkent az infláció. Ugyanakkor a globális kockázati hangulat változatlanul volatilis, előre nehezen jelezhető események komoly változásokat tudnak okozni. A visszafogott európai konjunktúra egyre tartósabban érezteti hatását a régióban, ami visszafogja az exportot és a gazdasági növekedést.

A tanács hónapról hónapra adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről, így kiemelt figyelemmel követik az inflációs kilátásokat, az ország kockázati megítélésének változását, a pénzügyi piaci stabilitást, valamint Magyarország régióhoz viszonyított relatív helyzetét. Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást – húzta alá a jegybank alelnöke.