Fotó: ShutterStock/Mehes Daniel
Hirdetés

Pongrátz Gergely 56-os Emlékmúzeum és Kápolna, Kiskunmajsa

Az 56-os Múzeum Magyarország első és eddig egyetlen 1956-os forradalom és szabadságharcos múzeuma. Kiskunmajsán, a Corvin köz legendás főparancsnoka, Pongrátz Gergely alapította a ’90-es évek első felében. Az egykori marispusztai tanyai iskola felújított épületében működik 2015 óta. A kiállítás egyrészt Pongrátz Gergely majsai éveinek és családjának állít emléket, másrészt klasszikus múzeumi eszközökkel az 56-os forradalom előzményeit, eseményeit és utóéletét mutatja be, illetve a Corvin-közi harcokat idézi meg egy jellemző életképpel. A múzeummal szemben található a Kapisztrán Szent János tiszteletére szentelt kápolna, közepén, nagy fekvő márványlap alatt nyugszik Pongrátz Gergely és testvére, Pongrátz Ödön.

Cím: 6120 Kiskunmajsa, Marispuszta tanya 244.

Nyitvatartás: Cs.-P.: 14.00-18.00, Szo.: 9.00-13.00 (Előzetes telefonos egyeztetés alapján látogatható.)

Telefonszám: +36706352570

Korábban írtuk


Tóth Ilonka Emlékház, Budapest

Az emlékház nemcsak az 1956-os forradalom és szabadságharc után kivégzett orvostanhallgató történetét dolgozza föl, hanem emléket állít a többi ’56-os forradalmárnak is. A kiállítás a fiatal mártírlány szülőházában kapott helyet, amit a XVI. kerületi önkormányzata vezetésének segítségével sikerült megvásárolni, és az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján adták át újjáépítve. A kertben látható a Fővárosi Bíróság Esküdtszéki termének mása is, amelyben Tóth Ilonka és vádlott-társainak pere zajlott.

Cím: 1162 Budapest, Állás u. 57.

Nyitvatartás: (Előzetes telefonos egyeztetés alapján látogatható.)

Telefonszám: +3616048342


Nagy Imre Emlékház, Budapest

A Nagy Imrének és feleségének 1949 és 1956 között otthont adó bauhaus épületben ma a mártír-miniszterelnök életútját és az 1956-os forradalom eseményeit bemutató kiállítás látható. A tárlat és az ház teljes felújítása 2008-ban, a tragikus sorsú miniszterelnök kivégzésének 50. évfordulója alkalmából valósult meg Mink András történész forgatókönyve és Rajk László építész látványterve alapján. A kiállítás korabeli tárgyak segítségével megmutatja Nagy Imréék hétköznapjait és korabeli filmhíradók és újságcikkek, fotók alapján bemutatja az egykori miniszterelnök munkásságát.

Cím: 1026 Budapest, Orsó u. 43.

Nyitvatartás: H.-P.: 10.00-16.00

Tel.: 06-1-392-5011, 06-1-392-501


Kisfogház Emlékhely, Budapest

A Budapesti Fegyház és Börtön területén lévő Kisfogház a kommunista diktatúra idején vált hírhedtté. Itt már a Rákosi-rendszerben is végeztek ki politikai foglyokat, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követően pedig a Kádári megtorlás központi színhelyévé vált. Ebben az időszakban több mint 200-an töltötték itt utolsó napjaikat. Itt végezték ki Nagy Imrét, a forradalom miniszterelnökét, Maléter Pál honvédelmi minisztert, Szabó Jánost, a Széna tér, Angyal Istvánt a Tűzoltó utca és Iván Kovács Lászlót a Corvin köz legendás parancsnokát. A terror egykori színterén létrehozott Emlékhely berendezése és kialakítása – a cellák, a siralomház, a vesztőhely – bemutatja, milyen körülmények között töltötték utolsó napjaikat a halálraítéltek.

Cím: 1108 Budapest, Kozma u. 13. (bejárat az Újhegyi út 57. szám alatt)

Nyitvatartás: K.-CS.: 10-15 óra között (előzetes bejelentkezés, egyeztetés alapján)

Tel.: +36204487088


Emlékpont, Hódmezővásárhely

Az Emlékpont elsőként Magyarországon – és talán Európában is – egy város történetén keresztül mutatja be az ott élők sorsát felidézve, milyen volt az 1945-től 1990-ig tartó kommunista korszak, a szovjet megszállás és a pártállam időszaka. A kiállítás létrehozói több mint másfélszáz értékes visszaemlékezést rögzítettek, melyekben a vásárhelyi emberek a legszemélyesebb emlékeiket is megosztják velünk. A három évszázad építészeti jegyeit magán viselő épületben látható állandó kiállítás mindezt a legmodernebb eszközökkel, különleges tárgyakkal és hatásokkal, valamint egyedülálló látványvilággal eleveníti meg.

Cím: Hódmezővásárhely, Andrássy út 34, 6800

Nyitvatartás: K.-V.: 10:00–17:00


Mindszentyneum, Zalaegerszeg

A 2022. október 23-án átadott Mindszentyneum modern épületében a koncepciós perben életfogytig tartó fegyházra ítélt Mindszenty József bíboros életútját, illetve a kommunista diktatúra ideje alatti egyházüldözést ismerhetik meg a látogatók. Emellett időszaki kiállítás, kávézó, ajándékbolt és szabadulószoba várja őket.

Cím: 8900 Zalaegerszeg, Batthyány Lajos utca 4-6.

Nyitvatartás: K.-V.: 10:00-18:00


Memento Park, Budapest

A parkban 41 szobor és emlékmű található. Lenin, Marx és Engels, Kun Béla és Osztapenko kapitány mellett itt állnak a “Magyar-szovjet barátság” és a “Felszabadulás” allegorikus emlékművei, valamint munkásmozgalmi személyek vagy a szovjet Vörös Hadsereg katonái, és más gigantikus alkotások. A gyűjtemény célja elsősorban nem a szobrok, az általuk megidézett személyek vagy események bemutatása. Küldetése sokkal inkább annak a történelmi korszaknak a megidézése, amelyben ezek a művek a központi pártpropaganda céljai és a politikai megrendelő szándékai szerint elkészülhettek.

Cím: 1223 Budapest, Balatoni út – Szabadkai utca sarok

Nyitvatartás: Minden nap 10-18 óra között.


Rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellája, Budapest

A 301-es parcella az 1956-os forradalmat követő megtorlás számtalan áldozatának nyughelye a rákoskeresztúri Új köztemetőben. A magyar nemzet egyik legfontosabb történelmi emlékhelye. Itt található a kivégzett magyar mártír miniszterelnök, Nagy Imre sírja, de itt nyugszik többek közt Angyal István, Dudás József, Szabó János, Mansfeld Péter, Tóth Ilona és Nickelsburg László, akit a megtorlás utolsó áldozataként 1961. augusztus 26-án végeztek ki. A temetéseket követő évtizedek során a 301-es parcella látogatása tilos volt. Nem csak a rendőrség, de a temető bizonyos munkatársai is figyelték, hogy kik keresik fel a helyszínt. 1989 óta az a nemzeti emlékezet egyik legfontosabb emlékhelye. A temető főbejáratától indulva gyalogosan mintegy bő félórás sétával érhető el.

Cím: 1108 Budapest, Kozma u. 8-10. Nyitvatartás: Minden nap 7.00-17.00.


Terror Háza

A Terror Háza Múzeum a 20. századi diktatúrák áldozatainak emlékére létrehozott múzeum Budapesten, egy nagyon szimbolikus helyen, az Oktogon melletti Andrássy út 60. szám alatt. 1944-ig az épület a nyilas párt székhelye, a Népköztársaság rezsimje alatt pedig Magyarország kommunista politikai rendőrségének, az ÁVH központja volt. A 2002. február 24-én itt megnyílt kiállítás emléket állít e két rezsim áldozatainak, köztük az épületben fogva tartott, kihallgatott, megkínzott vagy megölt személyeknek.

Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 60. Nyitvatartás: K.-V.: 10.00-18.00


Málenkij Robot Emlékhely, Budapest

A Ferencvárosi pályaudvar mellett álló „atombiztos” épület egykor a Magyar Államvasutak légoltalmi óvóhelye és vezetési pontja volt, ma kiállítóhely, ami a második világháború után tömegesen elhurcolt nők és férfiak számára állít emléket. Fényképeken, plakátokon, visszaemlékezéseken és túlélőktől származó tárgyakon keresztül mutatja be Magyarország második világháborús végnapjait, a kényszermunkára elhurcoltak keserves mindennapjait, és a hazatérés keserédes pillanatait. A kiállításon mobiltelefonos applikáció, multimédiás alkalmazások, múzeumpedagógiai foglalkozások segítik a különböző korú látogatókat.

Cím: 1097 Budapest, Fék utca 6.

Nyitvatartás: (Előzetes telefonos egyeztetés alapján látogatható.)

Telefon: +36307015223