„Magyarországon legyünk európaiak, Európában legyünk magyarok” Kodálynak ez a gondolata fogalmazódott meg önkéntelenül több mint húsz évvel ezelőtt a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál szervezőiben, amikor – a nemzeti animációs filmfesztivál mellett – meghirdették csak európaiak számára a mozi és televíziós animációs játékfilmek versenyét.

Az európai partner fesztiválokon pedig (London, Stuttgart, Krakkó, Prága, Brüsszel, Pozsony, Ljubljana és a portugáliai Espinho) bemutatásra kerültek a kecskeméti fesztivál díjnyertes alkotásai. A világ legjelentősebb animációs fesztiváljainak időpontjait figyelembe véve és ezekhez alkalmazkodva, 2009. június 17-21. között kerül megrendezésre a következő kecskeméti filmfesztivál.

A kétnyelvű (angol-magyar) fesztivált évek óta támogatja az Európai Közösség MÉDIA programja, az Európai Filmfesztiválok Szövetsége és az ASIFA (Animációs Filmművészek Világszövetsége).

A fesztivál összművészeti fesztivál: a filmvetítések mellett kiállítások, zenei események, szakmai előadások, valamint a bor- és gasztronómiai kultúrát népszerűsítő rendezvények is megtalálhatóak a kínálatban.

Az ötnapos filmünnep tipikusan családi rendezvény. A legkisebbek, az általános iskolások, a középiskolások, a fiatalkorúak és a felnőttek is megtalálják az életkoruknak megfelelő filmeket, művelődést és szórakozást:

– a programban szerepelnek kisgyermeknek (preschool) készült rajzfilmsorozatok,

– a 70 tagú általános- és középiskolásokból álló gyermek zsűri 1 millió forint sorsáról dönthet,

– a művészeti egyetemek hallgatóiból álló diák zsűri (13 egyetem illetve főiskola) részt vehet a filmek vitáin és értékelésükben,

– a felnőttek érdeklődésüknek megfelelően vetítéseken, kiállításokon, zenei előadásokon lehetnek jelen és szavazhatnak a közönségdíjra.

2009. június 17-21. között Kecskeméten az egész főtér átalakul egy nagy kerthelyiséggé, ahol egyszerre több ezren, óriáskivetítőn nézhetnek rajzfilmeket.

A fesztivál szakmai vendégei első este egy ismerkedési fogadáson, illetve egy másik nap a Kiskunsági Nemzeti Park területén egy kiránduláson vesznek részt.

A fesztivál párhuzamosan három különböző filmes seregszemle (A, B, C)

A/ A 9. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál az utóbbi két évben készült – a nemzetközi előzsűri által bemutatásra alkalmasnak ítélt – magyar animációs filmeket mutatja be és díjazza különböző kategóriákban: egészestés animációs film, televíziós animáció játékfilm, sorozat, reklámfilm, diplomafilm, szerzői rövidfilm. A zsűri különdíjakat is adhat: legjobb forgatókönyv, legjobb rendezés, legjobb zene, legjobb animáció, stb.

B/ A 6. Nemzetközi Animációs Játékfilm Fesztivál

Az európai animációs játékfilmek két műfajban versenyeznek: a televíziós és a mozi filmek kategóriájában. Itt is nemzetközi zsűri válogatja és bírálja el a nevezett alkotásokat.

C/ „Alternatív KAFF” Fesztivál

Ez a rendezvény kíván lehetőséget teremteni a nem professzionális filmkészítő (amatőr, független) fiatalok bemutatkozásra. Az évek óta üresen álló Városi Mozi lesz a helyszíne a flash és más animációs programokkal készült munkáknak.

Ma már szinte új népművészet született a fiatalok körében, számítógéppel saját vagy mások szórakoztatására rajzfilmeket készítenek és felteszik a világhálóra. A vetítések mellett kiállítják képregényeiket, és általuk kedvelt zenei együttesek is fellépnek.

A hivatásos szakmai zsűrik mellett fontos az egyetemisták jelenléte a fesztiválon. Az országos diák zsűri tagjai, az audiovizuális szakok hallgatói az ország minden egyetemi városából érkeznek: Szombathelyről, 5 budapesti egyetemről, Egerből, Esztergomból, Székesfehérvárról, Kaposvárról, Pécsről, Szegedről és Miskolcról.

A Moholy–Nagy Egyetem (volt Iparművészeti Főiskola) egyik évfolyama a fesztivál szignálfilmjeinek elkészítésével és bemutatásával vizsgázik.

Minden kecskeméti általános- és középiskola két-két fővel képviselteti magát a gyermek zsűriben, pedagógusok felügyelete mellett, de önállóan hozzák meg döntésüket.

Fontos a nézők aktív bevonása a vetítési programokba, ezért a közönség szavazatok alapján a legnépszerűbb filmrendező jelentős díjat kap.

A versenyprogramok mellett három egyéb műsorblokk is lesz:

1./ Retrospektív 2./ Információ; 3./ Panoráma

1./A retrospektív programban a 70 éves Gémes Józsefet köszöntjük, rövidfilmjeit a vetítőteremben, Daliás idők (Toldi) és Vili a veréb című filmjeit pedig a főtéri, szabadtéri vetítésen tekinthetik meg az érdeklődők. Ternovszky Béla Mackafogóját és Gusztáv filmjeit is a főtéren vetítjük.

A közelmúltban elhunyt Macskássy Kati rajzfilm rendezőre, Bálint Ágnesre és Imre István bábfilm rendezőre televíziós munkáik vetítésével emlékezünk meg.

2./Az információs programban levetítésre kerülnek a versenyprogramból kimaradt, de az elő zsűri által bemutatásra érdemes alkotások.

3./ A panoráma programban a zsűri tagjainak filmjeiből összeállított válogatások mellett most több nemzet animációs filmkultúrájával ismertetjük meg a szakma várhatóan több, mint 450-500 regisztrált hazai és külföldi képviselőjét.

Ír, angol, dán, horvát,francia, spanyol, cseh és holland – nemzetközi fesztiválokon díjazott – filmek kerülnek bemutatásra a nagykövetségek segítségével.

Nemzetközi fesztiválokon megszokott és az Európai Közösség elvárása is, hogy a partner- fesztiválok képviselői és díjazott filmjei részt vegyenek egymás fesztiváljain.

Többek között annecy-i (francia)zágrábi, espinhoi (portugál), brüsszeli, prágai, pozsonyi és londoni fesztiváltól érkeznek filmek és vendégek.

A távolabbi országok közül Japánból, a tokiói filmművészeti főiskola diplomafilmjeiből, a kínai CICDAF fesztivál filmjeiből láthatunk válogatást.

A nemzetközi palettát színesíti a moszkvai PILOT filmstúdió filmjeinek bemutatása.

Meghívásra kerül egy-egy jelentős külföldi filmrendező és életművük is, Kanadából (Co Hoedeman) és Ausztráliából (Dennis Tupicoff).

Az Annecy Filmfesztivál díjnyertes filmjeinek vetítésén látható lesz többek között francia, Dél-afrikai és izraeli film is.

A legnagyobb érdeklődés várhatóan a kb. 31 Oscar-díjas rövid animációs film bemutatása iránt lesz. Ilyen program még egyetlen fesztiválon sem volt, sem külföldön, sem Magyarországon.

Nagy sikerre számítunk az „Erotika az animációban” című összeállítással amit a múzeumok éjszakáján vetítünk.

Összesen 425 film lesz műsoron. Helyszínek: Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központ, Kecskeméti Ifjúsági Művelődési Központ Otthon Mozija, Város Mozi, Malom Mozi, és a főtéren felállított szabadtéri színpad.

Minden versenyprogram után, a rendezők jelenlétében filmkritikusok vezetésével és a nézők bevonásával beszélgetés zajlik a vetített filmekről. Több éves tapasztalat, hogy ez a konzultáció az egyik legfontosabb visszajelzés az alkotók számára.

A szokásos előadások sem maradnak el, most Szoboszlay Péter fogja vetítéssel egybekötött prezentációját megtartani McLaren életművéről, az angol Vivien Halas, John Halas ismeretterjesztő animációs filmjeiről, Clare Kitson az angol Channel 4 műsorstruktúrájáról tart előadást.

A rajzfilm komplex műfaj. Közel áll a képzőművészethez, és fontos szerepet játszik a zene is az alkotásban. Ezért négy kiállítást szervezünk. A zenei együttesek sorában országos hírű helyi, fővárosi és vidéki zenekarok lépnek fel, a legszínvonalasabb népzenét és világzenét előadva a szabadtéri színpadon többek között a Kormorán, a Kaláka és a Csík Zenekar.

Az animáció és a zene szerves kapcsolatát reprezentálja Cakó Ferenc élő homok-animációs show műsora a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar zenei kíséretével Kecskemét főterén.

Összességében elmondható, hogy a 9. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál méltán számít a hazai és külföldi szakma és a média fokozott érdeklődésére.

Az előző fesztiválról 49 hazai és külföldi újságcikk, 31 televíziós, 11 rádió és 77 elektronikus tudósítás jelent meg!!!

A változatos, sokszínű programra nemcsak Kecskemétről és vonzáskörzetéből, de a reklámfilmek országos sugárzása révén (MTV, DUNA, ECHO, VIASAT, RTL) az egész országból érkeznek vendégek.

A fesztivál nyitó és záró ünnepségét interneten is közvetítjük.

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál több mint két évtizedes története nyomon követhető a www.kaff.hu honlapon.

Szabad Animációs Filmkészítők Találkozója (SZAFT)

A Szabad Animációs Filmkészítők Találkozója a KAFF kísérőrendezvénye. Célja az, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen azoknak a fiatal, illetve független filmeseknek, akik az animációs műfajban alkotnak.

A nemzetközi fesztivál keretében idén első alkalommal megrendezendő kecskeméti SZAFT-ra azok jelentkezhetnek, akik nem rendelkeznek felsőfokú filmkészítői végzettséggel és alkotásaikat nem profi körülmények között készítik, így bármely független alkotó nevezheti bármely animációs technikával készült filmjét.

A nevezett alkotásoknál tartalmi és időbeli korlát nincs, azonban vallási-, nemi- és etnikai megkülönböztetésre, illetve erőszakos cselekedetekre buzdító filmeket a rendezvényen nem vetítünk. A versenybe kerülő filmeket egy 3 tagú szakmai zsűri bírálja el.

Az első három helyezett pénzdíjban részesül.

A találkozót a KAFF szervező bizottsága és a kecskeméti Városi Kulturális Mozgalom (VÁKUM) Egyesület rendezi, Kecskemét Megyei Jogú Város támogatásával.

A vetítések az évek óta üresen álló, de a találkozó céljára rendbe hozott Városi Moziban lesznek. A filmvetítések mellett koncertek színesítik a programot.

A filmek nevezési határideje: 2009. június 10.

A filmeket ftp-n keresztül lehet feltölteni, vagy dvd-n elküldeni.

Jelszóért és címért a szaft@vakum.hu címre kell bejelentkezni.

Jelentkezési lap és a programmal kapcsolatos további információ a vakum.hu/szaft és a www.kaff.hu oldalon található.