Hirdetés

A remek hangú kislány első énekóráit operaénekes anyjától vette, és alig hétévesen lépett fel először. Nem sokkal később már a BBC rádió kedvelt sztárja volt: a második világháború alatt, alig tizenegy évesen saját műsorában hazafias dalokkal élesztette a morált, és a fronton is fellépett. Első filmszerepét 1944-ben kapta, és az ötvenes évek elejére hazájában szupersztárnak számított.

Ő azonban elégedetlen volt azzal, hogy a közönség csak a kedves lányt látja benne, és egy időre Franciaországba költözött. Párizsban nagy ovációval fogadták fellépését a híres Olympia színpadán, és már-már Edith Piaf utódának kiáltották ki. Karrierje a La Manche-csatorna mindkét oldalán folytatódott, 1960-ban a Sailor című dala az angol slágerlista élére került, a következő évben egymilliónál is több példányt kapkodtak el Romeo című kislemezéből, Franciaországban pedig a Ya Ya Twist című dalát szerették.

A hatvanas évek közepén a Beatles indította brit invázió hullámát meglovagolva diadalmasan érkezett meg az Egyesült Államokba. Az 1964-es Downtown, máig legismertebb slágere hárommillió példányban kelt el, és Petula Clark első brit női előadóként került az amerikai lista élére, kapott Grammy-díjat (ebből kettő is van neki). A sikersorozat folytatódott, a Top Tenbe került 1965-ben az I Know a Place, 1966-ban az I Couldn’t Live Without Your Love, a My Love pedig ismét Number One lett. 1967-ben a Charlie Chaplin utolsó filmjében, A hongkongi grófnőben felhangzó This Is My Song hódította meg a közönséget.

A csinos és színészi képességekkel is megáldott Petula Clark később a BBC és az NBC televízióban önálló műsort vezetett, kikiáltották a legnépszerűbb tévés személyiségnek is. Két nagysikerű zenés filmben is főszerepet kapott: a Szivárványvölgyben Fred Astaire, a Viszlát, Mr. Chips!-ben Peter O’Toole volt a partnere.

A hetvenes években már inkább turnézott és Las Vegasban adott jövedelmező, teltházas koncerteket, a nyolcvanas években Londonban és a Broadway színházaiban, musicalek főszerepeiben tapsolt neki a közönség. A Downtown 1989-ben alaposan átkeverve ismét megjelent, és ismét nagy siker lett, újfent bejutott a tízes listára, majd 2011-ben az ír Saw Doctors társaságában is felvették, s az ír lista második helyén landolt.

Petula Clark több mint nyolc évtizedet átfogó pályája során ezernél több dalt énekelt el tucatnyi nyelven, és még a kilencvenhez közel is turnézik, 2019-ben Ausztráliában és Kanadában koncertezett. Százötven dala került fel a különböző listákra, lemezeiből hetvenmilliót adtak el, ezzel ő a legsikeresebb brit popénekesnő. Rajongói hosszabb ideje kampányolnak azért, hogy megkapja a „Dame” címet, a lovagi rang női megfelelőjét, de „csak” a Brit Birodalom Rendje parancsnoki fokozata (CBE) birtokosának mondhatja magát.

Korábban írtuk