Hirdetés
Fotó: Posztós János
Kokas Katalin és Kelemen Barnabás

A művészvilágról talán kevéssé gondolná az ember, hogy családcentrikus: a napi órákon át tartó gyakorlás, a külföldi turnék, a koncerttermekben eltöltött hosszú idő nem kedvez éppen a családi életnek. A szervezők azonban ennél jóval mélyebb és igazabb értelmezéssel közelítettek a család fogalmához, mikor kidolgozták a fesztivál programját: a család, a családfa gondolata ugyanis százféleképpen kapcsolódik a zenéléshez. 

Példának okáért a Fesztivál Akadémia Budapest alapítói, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás négy gyermeket nevelnek, mindketten zenészcsaládból származnak, a fesztiválon mellettük ugyancsak zenészfamíliák: házaspárok, szülők és gyerekek örvendeztetik meg koncertjeikkel a közönséget. A tágabb értelmezéshez pedig elég egy pillantást vetni a műsorra: nagy zeneszerző dinasztiák tagjai és család témájú kompozíciók egyaránt szerepelnek a koncertek felcsendülő darabjai között, J. S. Bachtól Mozartig, Brahmstól Schumannig, Bartóktól a kortárs zeneszerzőkig rendkívül színes a zenei paletta. 

És beszélhetünk emellett a kamarazene-játék sajátos magyar családfájáról is, amely a fesztiválon fellépő Rados Ferenctől az 50-es évek mestereiig, sőt, Weiner Leóig is visszavezethető. Ahogy a szervezők megfogalmazták: a klasszikus zenei előadók nemzeteken át ívelő közösségére is tekinthetünk akár egy családként, végső soron tehát a fesztivál idei témája az lesz, amit a művészek útravalóul kaptak az előző nemzedéktől, és amit ők maguk adnak tovább az utánuk érkezőknek. 

Korábban írtuk

A fellépő külföldi sztárok között ott lesz többek mellett Gidon Kremer, Joshua Bell, Nicolas Altstaedt, José Gallardo, Mate Bekavac, Philippe Tondre, Patricia Kopatchinskaja, Vilde Frang, Kremerata Baltica, a magyar sztárokat Baráti Kristóf, Horti Lilla, Fejérvári Zoltán, Várdai István, Balog József képviseli, de fellép majd a Kelemen Kvartett is. Július 17-én, a fesztiválon lesz egyébként élőben hallható először az újjáalakult Kelemen Kvartett (Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Jonian Ilias Kadesha, Vashti Mimosa Hunter) előadásban Bartók 3. vonósnégyese, érdekesség, hogy az újjáalakult formáció bemutatkozásként a Bartók Tavasz keretében két koncerten eljátszotta Bartók mind a hat kvartettjét. 

A fesztiválon fellép a legendás Rados Ferenc is, aki Kelemen Barnabással Stravinskyt játszik július 20-án, a Kelemen Kvartett-tel pedig Faurét adnak elő július 22-én. Kelemen Barnabás, Vilde Frang, Kokas Katalin, Nicolas Altstaedt és Alexander Lonquich két éve vette lemezre Bartók ifjúkori C-dúr zongoraötösét, ezt a ritkán hallható, posztromantikus remekművet: albumuk számos díjat megnyert és idén élőben is hallható lesz produkciójuk a Fesztivál Akadémián.

A koncertekre a fesztivál központi helyszíne, a patinás Zeneakadémia mellett felsorakozik a Budapest Music Center, a Benczúr Ház, az ELTE Központi Könyvtárának olvasóterme, a megújult Rumbach Sebestyén Utcai Zsinagóga és a Károlyi Palota udvara is. A komolyzenei koncertek mellett lesz kortárs képzőművészeti kiállítás a Várfok Galériában, Fortepan anyagából válogatott fotókiállítás, zenetörténeti előadások, kerekasztal beszélgetések, valamint népzenei gálakoncert is.