Fotó: MTI/Veres Nándor, illusztráció

A csíksomlyói pünkösdi búcsú nemcsak a magyarság összetartozását, hanem a magyar és a román nép kapcsolatát is erősíti – mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten.

Soltész Miklós a búcsúba induló Boldogasszony és a lengyelországi, czestochowai Mária-kegyhelyre induló Fekete Madonna zarándokvonat programjairól tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy ezek a zarándoklatok üzenetértékűek, szimbolizálják a térségben élő népek egymásra utaltságát.

Soltész Miklós elmondta: a kormány és a Rákóczi Szövetség összesen ötszáz fiatal részvételét támogatja a két zarándoklaton.

Hozzátette: a programon résztvevők között vannak délvidéki, kárpátaljai fiatalok, Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthonainak lakói és olyan, a diaszpórában élő diákok is, akik korábban még nem jártak sem Magyarországon, sem Erdélyben.

Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a Boldogasszony zarándokvonat lelki vezetője “mozgó kápolnáknak” nevezte a zarándokvonatokat. Úgy fogalmazott: Csíksomlyó a magyarság szíve, az oda induló zarándoklatok pedig “megújító erőt” adhatnak a nemzetnek és a magyar családoknak.

Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete arról beszélt, Lengyelországban régi hagyománya van czestochowai zarándoklatnak, és nagyon reméli, hogy a magyar zarándokok is megtapasztalják azt lelki feltöltődést, amit az út adhat.

Budai László, a zarándoklatokat szervező Misszió Tours ügyvezetője ismertette: a Boldogasszony vonaton 1200, a Fekete Madonna vonaton pedig 1000 zarándok utazik majd. Elmondta, hogy Csíksomlyóra “magukkal viszik” bárkinek az imaszándékát, aki elküldi azt az imakeres@missziotours.hu címre vagy postai úton az utazási iroda címére. Hozzátette: a kegyhelyen a szombati búcsú előestéjén Székely János vezetésével tartanak imaórát a küldött imaszándékokért.

Gaal Gergely, a Szent László-év tanácsadó testületének elnöke ismertette, hogy mindkét zarándokvonat programja kapcsolódik a Szent László év rendezvényeihez is. Csíkszeredán és Krakkóban is bemutatják a Szent László életéről szóló szabadtéri kiállításukat – mondta.

A Boldogasszony zarándokvonat június 1-jén reggel indul Csíksomlyóba, a Fekete Madonna vonat pedig június 26-án Lengyelországba.

Az idei csíksomlyói búcsúi szentmise fő celebránsa Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke lesz.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

MTI