Átmenetileg a tengeren túli nézők még nem ugyanazt a műsort látják, mint az európaiak, hanem annak egy átszerkesztett változatát. Ennek az az oka, hogy egyes filmek jogdíjkérdései még tisztázatlanok, de talán ez nem is baj, mivel – mint az elnök fogalmazott – sok tekintetben az ottani nézők számára is pótolni kell azt a tíz évet, ami a tévé fennállása óta eltelt. Erre a Duna Televízió archívumán kívül az MTV archívumát is szeretnék felhasználni, amiről tárgyalásokat folytatnak.

A Duna Televízió adását is közvetítő határon túli, Kárpát-medencei kábelhálózatok előfizetőinek a száma mintegy 1,22 millió, ami a nézők számát tekintve több mint 3 milliót jelent. Ezen felül adásuk jó ideje már Bécsben is élvezhető, de Graz és Klagenfurt kábelszolgáltatói is jelezték igényüket a Duna Televízióra. Így az UNESCO-tól A világ legjobb kulturális csatornája díjat elnyert Duna Televízió joggal mondhatja magáról, hogy a világ magyarságának a televíziója – jóllehet a dél-amerikai és dél-afrikai nézhetőség egyelőre csak a tervek között szerepel.

Pekár István lapunk érdeklődésére arról számolt be, hogy a tengeren túli adások beindításának költségét állami támogatás nélkül, saját forrásból fedezték. Ez nagyon nehéz volt, hiszen akut nehézségként folyamatosan mintegy 2 milliárd forint forgótőke hiányzik a társaság kasszájából, ami azt jelenti, hogy az egyes műsorok elkészítése idején még nem áll rendelkezésre a pénzbeni fedezet. Ráadásul az elmúlt években az előfizetői díjaknak – az állam hibájából – csak mintegy kétharmada folyt be, és a díj eltörlése után ennek a pótlását is ehhez a kétharmadhoz igazították. A Duna Televízió ennek ellenére az egyetlen az országos tévétársaságok közül, amely tavaly nyereséges volt, miközben harmadannyi pénzből lényegesen értékesebb műsort hoz létre, mint egyes kereskedelmi csatornák. Pekár István elmondta, hogy bár tudja, a kulturális-közszolgálati televíziónak nincsen a politikusok propagandaigénye szempontjából akkora jelentősége, mint a kereskedelmi csatornáknak, de őszintén reméli, hogy az udvarias deklarációkon kívül – magasabb rendű szempontok figyelembevételével – előbb-utóbb valódi és méltányos támogatást is kap a Duna Televízió. Kérdésünkre, hogy vajon lekerült-e a politikai napirendről a Duna Televízió és az MTV összeolvasztását célzó SZDSZ-es törekvés, az elnök elmondta: tekintélyes és valódi befolyással bíró politikusok ezt soha nem képviselték és nem is vették komolyan.

(bertók)