A Kaliforniai álom, Damien Chazelle modern musicalje lett a helyi idő szerint vasárnap este Hollwoodban megrendezett 74. Golden Globe-díjátadó gála nagy nyertese: a film mind a hét jelölését díjra váltotta és rekordot ért el.

Damien Chazelle filmjében Emma Stone (a képen) és Ryan Gosling szerelmespárt alakít, akik pályakezdőként próbálnak befutni Hollywoodban. Gosling és Stone is Golden Globe-díjas lett a vígjáték vagy musical kategória színészi mezőnyében. A Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók a Kaliforniai álom rendező-forgatókönyvíróját, a film zenéjét és a produkcióban elhangzó City of Love című dalt is díjazták.

Damien Chazelle felidézte, hogy hat évig dolgozott alkotótársaival a zenés film forgatókönyvén, mielőtt lehetőséget kapott volna arra, hogy leforgassa a produkciót.

A papírforma érvényesült a legjobb dráma díjának átadásakor is: az idei díjszezon nagy esélyeseként emlegetett Holdfény kapta a Golden Globe-ot, amely egy Miami környékén felnövő fekete, szegény, meleg fiú élettörténetét kíséri végig. A kis költségvetésű alkotás forgatókönyve Tarell Alvin McCraney színdarabjából készült, a film egyik producere Brad Pitt cége, a Plan B volt.

A Kaliforniai álom diadalútját vezette fel Jimmy Fallon műsorvezető megnyitója, amelyben egy előre felvett zenés videóval parodizálta a musicalt.

A legjobb musical díját átvevő Fred Berger producer elismerte, hogy voltak kétségek a musical műfaját megújító film sikerével kapcsolatban, hiszen ez a zsáner a negyvenes években élte a fénykorát. Berger megköszönte a produkció támogatóinak, hogy sutba vágták a kételyeiket, és az alkotókkal együtt „a mélybe vetették magukat egy szikláról, hogy elkészülhessen a film”.

A gála a politikai célzásoktól sem volt mentes, hiszen alig két hét maradt Donald Trump elnöki beiktatásáig. Fallon bevezetőjében a Golden Globe-díjátadót azon kevés helyek egyikeként emelte ki Amerikában, ahol még számít a nép szavazattöbbsége, amivel arra célzott, hogy az elektori szavazattöbbséget figyelembe vevő amerikai választási rendszer miatt hiába kapott a demokrata Hillary Clinton több millió állampolgári vokssal többet, mégis a republikánus Trump nyerte az elnökválasztást.

A nyolcszoros Golden Globe-díjnyertes Meryl Streep a Cecil B. DeMille-életműdíját átvéve egy megrázó történettel illusztrálta érzéseit: felidézte, hogy Trump a választási kampány alatt egy gyűlésen gúnyt űzött egy fogyatékossággal élő újságíróból. A színésznő Hollywood sztárjaihoz fordulva arra kérte őket, hogy ünnepeljék és védjék meg a másságot. „Hollywoodban hemzsegnek a kívülállók és a külföldiek, és ha kirúgjuk őket, nem lesz mit nézni a futballon és a vegyes harcművészeteken kívül, az pedig nem művészet” – fűzte hozzá. A színésznő, akit állva tapsolt meg a közönség, alig tudott beszélni hangszálgyulladása miatt, de hangja a rátörő érzelmektől is többször is elcsuklott.

A filmdrámák kategóriájában a tudósítótestület az Elle című thriller francia sztárjának, Isabelle Huppert-nek és A régi város főszerepét alakító Casey Afflecknek ítélte oda a díjat. Casey Affleck élete eddigi talán legjobb alakítását nyújtotta Kenneth Lonergan filmjében. A meghatottság és az izgalom miatt a szavakat is alig találó Huppert a film alkotóinak, elsősorban Paul Verhoeven rendezőnek mondott köszönetet. Affleck kolléganőjét, a szintén Golden Globe-díjra jelölt Michelle Williamst is üdvözölte a színpadról, aki szerinte a forgatáson „a munka javát végezte”.

A Paul Verhoeven rendezésében forgatott Elle az idegen nyelvű filmek mezőnyében is elnyerte a trófeát.

A legjobb animációs filmnek járó trófeát a Zootropolis – Állati nagy balhé alkotói vihették haza.

A legjobb női mellékszereplő díját az 51 éves Viola Davis kapta, akinek ez volt az ötödik jelölése. A Fences című film színésznője köszönőbeszédében mások mellett édesapjára emlékezett, és az ötvenes években játszódó, afroamerikai családról szóló produkció alkotóit méltatta. Az Éjszakai ragadozók című filmben nyújtott alakításáért Aaron Taylor-Jonson vehette át a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Golden Globe-díjat.

A televíziós kategóriákban az Atlanta és a The Crown című sorozat, valamint az American Crime Story – Az O.J.Simpson ügy című minisorozat kapta a díjakat. A Los Angeles-i gála első díjazottjai között volt még Billy Bob Thornton, a Goliath drámasorozat férfi főszereplője és Tracee Ellis Ross, a Feketék fehéren című vígjátéksorozat női főszereplője.

Tom Hiddleston az estén a harmadik díjat vehette át a The Night Manager színészei és alkotói közül. Korábban a sorozat két mellékszereplője, Hugh Laurie és Olivia Colman is díjazott lett. Hiddleston a Dél-Szudánban dolgozó segélyszervezeteknek ajánlotta díját. Elmesélte, hogy a háború dúlta térségben tett látogatása alatt találkozott a szervezetek munkatársaival, akik elújságolták, hogy ők is nézték a fegyverkereskedelemről szóló sorozatot.

Az először 1944-ben átadott Golden Globe-díjak 26 kategóriában ismerik el a filmes és televíziós produkciókat és alkotóikat. A mintegy száz tagot számláló Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetségének (HFPA) díjátadó gáláját a filmes díjszezon legnagyobb nézettséget vonzó műsorai között tartják számon, a rendezvényt az Oscar előszobájaként is emlegetik.

MTI