A két torony alkotói minden szempontból evidenciának tekintették, hogy aki beül filmjükre, látta vagy olvasta, de mindenképpen pontosan emlékszik A Gyűrű Szövetségére, merthogy a film egyenes folytatása az első résznek. In medias res kezdés, mindenféle visszatekintés nélkül, talán csak Gandalf küzdelme az, ami támpontul szolgálhat az amnéziában szenvedőknek.

A szövetség felbomlása után Frodó (Elijah Wood) és Samu (Sean Astin) Szmeagol vezetésével tovább folytatja küldetését Mordor Fekete Kapuihoz. Közben a tünde Aragorn (Viggo Mortensen), Legolas (Orlando Bloom) és Gimli, a törp (John-Rhys Davies), a két másik hobbit, vagyis Trufa és Pippin kiszabadítására törekszenek. A három részre szakadt csapat kalandjait párhuzamosan követhetjük végig a három óra során, miközben különlegesebbnél különlegesebb helyszínekkel és teremtményekkel találkozunk. Ilyen például a digitális stúdióban életre keltett Szmeagol vagy ilyenek a Fangorn-erdő beszélő fái, akik a történet során nagy segítségére lesznek hőseinknek. Az új szereplők közül mindenképpen fontos megemlíteni az emberi faj egyik utolsó mentsvárának, Rohannak az uralkodóját, Théoden királyt, az unokahúgát Éowynt, valamint a lány bátyját Éomert. Théoden lesz az, aki Aragorn segítségével felveszi a szurdokban a harcot Szarumán tízezer főnyi seregével, az uruk-hai nevű orkszerű képződményekkel. A történet tetőpontjának tekinthető monumentális csata egyébként a film utolsó harmadát tölti ki, amikor is a szorult helyzetben lévő király maroknyi csapatát csak a Zrínyi-féle kirohanás és persze Éomer felmentő serege menti meg a végső pusztulástól.

Andrew Lesnie A Gyűrű Szövetségének látványtervezéséért már magáénak tudhat egy Oscart, de most sem okoz csalódást. Aki idegenkedik Tolkien meséjétől és akitől távol állnak Középfölde teremtményei, azoknak is érdemes jegyet váltaniuk A két toronyra, hiszen lenyűgöző képekben és digitális megoldásokban gyönyörködhet.