Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Hirdetés

Fekete Péter az MTI tudósítójának elmondta, a kulturális és közművelődési intézmények, illetve azok dolgozói szerte az egész országban részt vesznek ebben a munkában, adományokat gyűjtenek, a szálláselosztásban segítenek, vagy megszervezik a településeken a menekültek befogadását.

Itt a határon, ha gépjárműre, mikrobuszra, sofőrre van szükség, akkor a színházak, a múzeumok és könyvtárak rendelkezésre állnak és besegítenek ezekbe a munkálatokba – fogalmazott az államtitkár.

Emlékeztetett arra, közvetlen befogadásokra is vannak jó példák, a Nemzeti Színház például a beregszászi színház teljes társulatát befogadta, a dolgozóknak és a színészeknek szállást – és ami a legfontosabb – munkát tudott adni. A Fővárosi Nagycirkusz példáját különlegesnek nevezve elmondta, több mint száz ukrán cirkuszművész menekültet fogadott be az intézmény, a kijevi és a harkivi artistaképzők tanárai, növendékei, valamint szüleik költöztek be a cirkuszba, számukra naponta háromszori étkezéssel és munkalehetőséggel próbálnak az otthonihoz hasonló körülményeket teremteni.

Olyan közegbe kerülnek, amely kapaszkodót nyújt nekik és azzal foglalkozhatnak, amivel hazájukban foglalkozhattak – jegyezte meg az államtitkár.

Korábban írtuk

A magyar-ukrán határon szerezett tapasztalatairól szólva azt mondta, rendkívüli alapossággal és rendszerezettséggel várják a segélyszervezetek az ide érkezőket.

Rendet, fegyelmezettséget, kiegyensúlyozottságot és nyugalmat tapasztaltam, a magyarok egyénileg és családilag, hihetetlen összefogással segítik az Ukrajnából érkező menekülteket – mondta el Fekete Péter.