A Pécsett szeptember 24-25-én megrendezésre kerülő „A Kulturális Város Után” elnevezésű konferencia a városfejlesztés, az építészet és a kultúra, a kreatív iparágak új területeit és kapcsolatait vizsgálja. A program a Dél-Dunántúli Építész Kamara által kezdeményezett „Építészet és Kontextus” programsorozat része, mely a PTE Pollack Mihály Műszaki Karral való együttműködésben jön létre.

Az elmúlt évek globális válságsorozatai nyomán megváltozott gazdasági, politikai közeg mellett a technológia és a hálózatok egyre növekvő jelentősége is átformálta a városi nyilvánosság helyszíneit és azok működését. Ezek a folyamatok új viszonyokat teremtenek központ és perifériák, épített terek és felhasználóik között, de egyúttal új kulturális és innovációs szerepeket is kínálnak az építészeti, intézményi és infrastrukturális fejlesztésben. Ezeket a kérdéseket, közvetve vagy közvetlenül minden városlakót érintő problémákat járja körül az előadássorozat.

Az élvonalbeli nemzetközi szakmai és akadémiai szereplők részvételével zajló program a világszerte legújabb példákat és módszereket bemutatva vázol fel lehetséges stratégiákat a kulturális városfejlesztésben és a szakmák együttműködésében. A szekciók témái között szerepelnek az utazó koncepciók és lokalizációjuk, a kreatív város a válság után, az infrastruktúrák és a technológia kulturális vonatkozásai és az innováció szerepe a perifériákon. A program célja, hogy lehetséges fejlődési irányokat azonosítson Pécs, valamint a közép- és délkelet-európai régió városai számára és a legújabb példákat, módszertani kérdéseket felvonultatva vázolja fel tervezők és döntéshozók szakterületeken átnyúló együttműködési lehetőségeit.

A városfejlesztés, városantropológia területeinek nagy neveit sikerült megszerezni az eseményhez. Itt lesz többek között az Angliában dolgozó Franco Bianchini, aki a kreatív város fogalmát honosította meg európai környezetben, a világhírű spanyol építész Juan Herreros, aki a hagyományos és modern építészet összefüggési lehetőségeivel foglalkozik, illetve Saskia Sassen amerikai szociológus, közgazdász, aki egy manapság gyakran használt kifejezés, a globális város koncepcióját dolgozta ki. A nevek és a témák garanciát jelentenek arra, hogy az érdekfeszítő előadások széles szakmai körben keltik fel az érdeklődést.