Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

A Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank Zrt. fúziójából létrejött MBH Bank 2023 májusában kezdte meg tényleges működését. Mivel a bank társadalmi felelősségvállalási stratégiájának egyik kiemelt eleme a művészet és a kultúra támogatása, szinte azonnal meg is alapította a Művészet Támogatásáért és Fejlesztéséért Alapítványt. Ettől kezdve pedig már csak idő kérdése volt, hogy az alapítványnak méltó otthona legyen. Tavaly nyáron aztán meg is nyílt a HAB, amely miközben ingyenesen látogatható kortárs kiállítóhely, addig a művészek számára igényes alkotótér is egyszerre. Egy formabontó művészeti központ, a művészek és a művészet iránt érdeklődők egymásra találásának helyszíne.

Hirdetés
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Korokon át

Az 1800-as évek végén Landauer Ferenc József nyári rezidenciájának épült Andrássy úti villától – melynek homlokzata és belső terei Alpár Ignác és Pucher István építészek munkáját dicséri – nem idegen a művészet. Jóllehet, az eltelt több mint kétszáz évben lakott benne egy báró, majd használta a KISZ-bizottság is, de 1960 és 1998 között mégiscsak annak a legendás Fiatal Művészek Klubjának otthona volt, amely többek között a Balázs Béla Stúdiót is befogadta. A villát 2003-ban Kovács Gábor bankár és műgyűjtő vásárolta meg, ahol a magánrezidenciája mellett KOGART Ház néven igényes kiállítóhelyet hozott létre, amely 2020 tavaszáig folyamatosan működött is. Az épület ezt követően eladóvá vált, új tulajdonosa a frissen megalakult MBH Bank, illetve annak művészeti alapítványa lett. Egy teljes átépítést követően 2023 nyarán itt nyithatta meg kapuit a Hungarian Art & Business, vagyis a HAB, melynek első, Korokon át című időszaki kiállítása abból a több mint kétszázhatvan műtárgyból álló banki gyűjteményből válogatott, mely a fúziót követően az MKB Bank örökségeként került az MBH Bank tulajdonába. Magyarországon a rendszerváltás után ugyanis az MKB volt az első olyan bank, amely intézményi gyűjtésbe kezdett, és fel is építette saját műgyűjteményét. Mivel a kollekciót mindvégig neves művészettörténészek gondozták, nem véletlen, hogy számos művészettörténeti jelentőségű alkotással bír, adott esetben egy-egy művész ritka vagy éppen főművét is tartalmazza. Azt, hogy nem akármilyen gyűjteményről van szó, jól érzékelteti, hogy mások mellett Barabás Miklós, Székely Bertalan, Rippl-Rónai József, Szőnyi István és Mednyánszky László alkotásai szerepeltek a tárlaton.

Korábban írtuk

Szivárvány a felhők között

Aki rendszeresen látogatta a KOGART Ház kiállításait, egészen bizonyosan rácsodálkozik a villa megújult tereire. Az eklektikus-neoreneszánsz stílusú külső ugyanis az Incorso Design-nak köszönhetően modern, már-már extravagáns belsőépítészeti megoldásokat rejt. A legszembetűnőbb a tér középpontjában, a bejárattal szemben kialakított irizáló lépcsősor, amely a kiállítóteret kapcsolja össze a bejárattal és a bisztrórésszel, illetve az alagsori alkotó-grafikai műhellyel. Látványban rögtön utána a plafont beterítő fémháló következik, amely kvázi képzőművészeti alkotásként a habos bárányfelhőket jeleníti meg. Vagyis a látogató a szivárványt idéző lépcsőn járva szinte a fellegekben érezheti magát! És bár valóban éles a kontraszt a külső és a belső megjelenés között, egyáltalán nem zavaró. Talán azért sem, mert a terek mindezt leszámítva átláthatóak és letisztultak, vagyis kiszolgálják a bennük kiállított művészeti alkotásokat. 

– Mivel a HAB kortárs központú létesítmény, a legfontosabb számunkra, hogy kortárs, illetve azon belül is főként kortárs magyar műveket és művészeket mutassunk be. Ezért a legfelső emeleten művészlakásokat alakítottunk ki, ahová rezidenciaprogramunk keretében olyan művészeket hívunk meg, akik nálunk szeretnének alkotni, és ezért cserébe egy itt készült alkotásukkal gazdagítják gyűjteményünket – mondja a HAB kommunikációs vezetője, Sinkó Gábor. – Az alkotáshoz rendelkezésükre áll az országban gépek tekintetében egyedülálló grafikai műhelyünk, amely mások mellett klasszikus rézkarc, linómetszet, szitanyomással készült grafika, papírmetszet, illetve holográfia készítésére is alkalmas. A műhely mellett pedig egy közel száz négyzetméteres alkotóteret hoztunk létre, ahol Kovács Réka vezetésével főleg gyermek- és múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartunk, ugyanakkor szerveztek már itt csapatépítő tréningeket és születésnapi zsúrokat is. De ez a helyszíne a havonta egyszer megrendezésre kerülő HAB-napnak, illetve a nyári táborainknak is. 

Csak a teljesség kedvéért: a HAB műhelye mindenki számára szabadon bérelhető, csakúgy, mint az a legmodernebb technikával felszerelt podcast stúdió, ahol igény szerint önállóan vagy szakmai segítséggel rögzíthetünk kép- és hanganyagot. De természetesen van saját shopjuk is, ahol a művészeti témájú albumokból és szakkönyvekből válogathatunk. 

A művészet társadalmasítása

Bár világviszonylatban jócskán van példa arra, hogy egy-egy bank vagy nagyvállalat saját műgyűjteménnyel, hovatovább saját művészeti központtal rendelkezik, itthon ez egyáltalán nem jellemző. Pláne, hogy a HAB nem a bank saját gyűjteményének a kiállítótere, hanem egy önállóan működő művészeti központ, melynek missziója, hogy a művészet valóban mindenkié legyen. Kiállításaikat is ennek szellemében szervezik, egyszerre jelenik meg bennük a múlt és a jelen, azaz a klasszikust a kortárs művekkel vegyítik, hogy az idősebb és a fiatalabb generáció tagjai egyaránt megtalálják a nekik szóló tartalmakat. Nem mellesleg pedig felismerjék azt is, hogy eltelhetnek bár évtizedek, sőt évszázadok is az egyes alkotások keletkezési időpontjai között, a művészet folytonossága miatt azok mégis képesek kapcsolódni egymáshoz. 

– Mivel küldetésünk a művészet társadalmasítása, ennek egyik nagyon fontos pillére az ingyenesség. Ez azt jelenti, hogy minden kiállításunk ingyenesen látogatható, sőt, a művészeti stábunk tagjai ingyenes tárlatvezetést is tartanak az érdeklődők számára – mondja a HAB kommunikációs vezetője. – Mindezek mellett rendszeresen hirdetünk meg művészeti ösztöndíj-pályázatokat, mint ahogyan kiemelten figyelünk a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és alkotók támogatására is. Az éppen aktuális kiállításunkhoz kapcsolódóan pedig mindig szervezünk előadásokat és szabadegyetemet is. 

A HAB hétfő kivételével minden nap nyitva van, és szabadon látogatható. Ha pedig valaki a kulturális élmény mellett kulinárisra is vágyik, mindenképpen kóstolja meg az épületben működő Csók Bisztró ételeit, amelyekben a kortárs művészet és a gasztronómia találkozik egymással. 

Vasarely x Fajó: A bolygó meghódítása

A HAB legújabb, A bolygó meghódítása című kiállítása egy rendhagyó, vasfüggönyön átívelő művészeti együttműködés történetét mutatja be, amelynek egyik főszereplője az op-art szupersztárja, a Franciaországba emigrált, magyar születésű Victor Vasarely (1906–1997), a másik pedig a szocialista Magyarországon tevékenykedő, ugyanakkor a geometrikus absztrakció modernista hagyománya iránt elkötelezett Fajó János (1937–2018). Nemcsak osztoztak a modern esztétikai formák világhódító erejének felismerésében, de aktívan tettek is érte: közös munkáik révén olyan műtárgyak születtek (szitanyomatok és multiplikák), amelyek bár az akkori Magyar Népköztársaság határain belül készültek, mégis Vasarely életművének a részei.

A Rieder Gábor kurátor által válogatott tárlat 2024. szeptember 18-ig ingyenesen látogatható.