Fotó: Várkapitányság
Hirdetés

A Várkert Bazárban immár hagyomány, hogy a nyár beköszöntével vízparti témájú kiállítással kedveskednek a látogatóknak. Az elmúlt években a magyar tenger világát varázsolták a főváros szívébe, idén pedig a Magyar Nemzeti Galéria gazdag festészeti gyűjteményéből láthatnak válogatást az érdeklődők. A most kiállított tablók képein többek között hazánk legismertebb vizei, a Duna és a Balaton láthatók, de emellett a magyar művészek kedvenc tengerparti helyszínei is megjelennek, mint az olasz La Spezia öböl vagy a Messinai-szoros partján fekvő festői város, Scilla.

A tárlat a XX. századi festészet meghatározó festőinek – Aba-Novák Vilmos, Egry József, Csontváry Kosztka Tivadar, Ferenczy Károly, valamint Vaszary János – nyári tematikájú alkotásait mutatja be. A Balatonon békésen csónakázók nyugalma, a tengerparton labdázók vidámsága, a kikötők és strandok harsány színei mind-mind a nyár szépségét varázsolják elénk. Az ábrázolások oldottsága arról árulkodik, hogy ez az évszak nemcsak az utazóknak jelent felüdülést és kikapcsolódást, hanem a művészeket is alkotásra ösztönzi. Aba-Novák Vilmos festészetében a tenger mellett a mindennapi élet színterei, a festői olasz városok is megjelennek, míg Egry József alkotásain a Balaton megszentelt természeti látomásként tűnik fel, és az ég, a víz, a napfény egyetlen arany kompozícióban olvad össze, Vaszary János képein a parton nyüzsgő embertömeg pedig legalább annyira fontos, mint a táj. A tárlat során tíz szabadon álló, kivilágított installációban összesen tizenkilenc tablón keresztül próbálják közelebb hozni a nyári fürdőzés örömeit, a vízparti tájak hűsítő, megnyugtató hangulatát. A rendezők célja, hogy a tíz éve megújult Várkert Bazárba látogatóknak bemutassák, hogy a legnevesebb hazai festőink hogyan örökítették meg egykor a nyár legszebb pillanatait.

A Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című tárlat kurátora Bellák Gábor művészettörténész. A kiállítás július 18-tól szeptember közepéig tekinthető meg ingyenesen a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján.

Korábban írtuk