A Pannon Filharmonikusok minden produkciójának létrehozásakor az egyediségre és a minőségre helyezi a hangsúlyt. Ennek megfelelően a gyermekeknek szóló sorozat is a legkiválóbb szakemberek bevonásával indul.

A sorozat egy-egy alkalma gondosan „megkomponált” 50 perces foglalkozás, melyen a Pannon Filharmonikusok művészeiből álló kamaraformációk hangeffektusok, zenei betétek és szimfonikus zenekari művek részleteinek előadásával mutatják meg a gyerekeknek a különböző hangszerek, hangszercsoportok jellegzetességeit, a zenekarban betöltött szerepüket. A sorozat alkalmai önmagukban is kerek egész élményt nyújtanak, ugyanakkor egymásra is épülve egy évad során vezetik végig a gyerekeket a teljes szimfonikus zenekaron.

A Csigaház házigazdája és pedagógiai szakértője Egerszegi Andrea fejlesztőpedagógus, aki a garancia arra, hogy a sorozat fejlesztő jellegű, tartalmas szórakozást nyújtson a kicsiknek, és ne csupán egy „zenés játszóház” legyen. A foglalkozások interaktívak, a zenei betétekre, a játékos ismeretterjesztésre és a különböző zenés játékokra a gyerekek korának megfelelő ritmusban, a koncentrációs- és mozgásigényüket is figyelembe véve kerül sor. A különböző készségeket megmozgató, integráló pedagógia módszer célja, hogy szinte észrevétlenül alakítsa ki a kicsikben a zenehallgatás igényét. A minőségi program megköveteli, hogy a foglalkozásokon legfeljebb 50 gyermek és kísérőjük vegyen részt.

A Csigaház „lakóit”, Csabigát és Csillagát az egykoron a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában tanult képzőművész, grafikus, Faltisz Alexandra alkotta meg. A számos gyermekkönyv és foglalkoztató illusztrátoraként ismert művész kedves csiga figurái a zenekar tervei szerint a következő években elkísérik a gyerekeket, sok izgalmas kaland vár együtt rájuk. Ennek első eleme a www.pfz.hu oldalon is hamarosan megtalálható kifestő játék. Várjuk a gyerekeket és szüleiket a facebook-on is a Csigaház rajongói között!

2010-ben július és augusztus kivételével havonta kettő foglalkozásra kerül sor. 2010. tavaszán május 8-án és június 12-én lesz 2-2 foglalkozás. A Pannon Filharmonikusok muzsikusaival és fejlesztőpedagógussal vezetett játékos zenei foglalkozás első alkalma bevezet a zene alapjának, a ritmusnak a világába, amely mindenki számára már az anyaméhből ismert: édesanyjának szívDOBbanása egy gyermek számára az elsőként hallott legszebb muzsika.