A több évszázados hagyományokkal rendelkező pannonhalmi szőlő- és borkultúra hét éve éledt fel újra. A 2003-ban épült, közel 2000 négyzetméter alapterületű, a monostor tövében található új pincében és borházban a hagyományok ápolása mellett a legmodernebb technológiával kerül sor a Pannonhalmi Apátsági Pincészet ültetvényeiről származó szőlő feldolgozására. A fajtaszerkezetnek megfelelő pincetechnológia évente több mint 300 ezer palack minőségi bor készítésére alkalmas. Az Apátsági Pincészetbe olyan rendhagyó borászati eljárást vezettek be, amely az alkalmazott szőlőfajták magas minőségi potenciálját a legteljesebb mértékben megőrzi. Ennek alapja a négyszintes feldolgozó-épület, ahol lehetőség nyílik a gravitációs anyagmozgatásra. A fehérszőlő mustja a temperált korrózióálló acéltartályokkal felszerelt erjesztő-térbe kerül, a kékszőlő erjedését fakádak és szabályozható hőmérsékletű fémtartályok szolgálják, a kierjedt vörösborok hordóban történő érlelésére pedig a hegy belsejébe nyúló pinceágak állnak rendelkezésre.

A borkészítéshez a tájba illő, a domborzati viszonyokat jól kihasználó komplexum épült, amely lehetővé teszi, hogy a Pincészetbe látogatók teljes betekintést nyerhessenek a borászati munkába és annak eredményeibe.