Hirdetés

A Martin György Néptáncszövetség 30 éves jubileuma alkalmából a Hagyományok Házában rendezett ünnepség megnyitóján Novák Irén felidézte, hogy a szövetség immár három évtizede fogja össze szakmai szervezetként az amatőr néptáncegyüttesek sokaságát, képviseli érdekeiket, elősegítve ezzel a néptáncmozgalom fejlődését.

„A 30 év a magyar néphagyományok, a néptánc, a népzene sok évszázados történetéhez képest talán rövidnek tűnhet, a szövetség kárpát-medencei jelentősége, kiemelkedő szerepe azonban mégis ünneplésre méltó” – hangsúlyozta.

Megszámlálhatatlan magas színvonalú rendezvény, fesztivál, képzés és gála fémjelzi ezt a harminc évet – mondta Novák Irén, hozzátéve, hogy örömteli az a tény is, hogy az alapítók mellett a tagságban nagyon sok fiatal vesz részt aktívan a hagyományőrzésben.

Az eseményen a helyettes államtitkár átadta Diószegi Lászlónak, a szövetség vezetőjének Hankó Balázs miniszter oklevelét, amellyel elismerését fejezi ki kormányzat az elmúlt 30 év alatt a néphagyományok továbbadása iránti kiemelkedő elkötelezettségéért és a Csoóri Sándor programban való részvételért.

Korábban írtuk

Diószegi László felidézte, hogy a Martin György Néptáncszövetség mintegy húsz együttes részvételével alakult meg. Célkitűzése, hogy létrehozza a közművelődési és kulturális életben, valamint a nemzeti hagyományok és értékek őrzésében kiemelkedő szerepet betöltő amatőr néptáncosok országos, szakmai szövetségét, biztosítva ezáltal a néptáncegyüttesek érdekvédelmét, érdekképviseletét.

Az ország valamennyi területét képviselő tagság túlnyomó része a tagegyüttesek táncosait reprezentálja, de jelentős az együttesvezetőket, koreográfusokat, táncpedagógusokat és egyéb szakembereket tömörítő egyéni tagság is – tette hozzá.