Megkülönbözteti a diákokat a család anyagi helyzetétől, a szülők iskolázottságától, a lakóhelyén lévő nyelvoktatás színvonalától függően, ezért alkotmányellenes, hogy a diplomájuk megszerzéséhez középfokú, C típusú nyelvvizsgát kell tenniük – mondta az InfoRádiónak a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke.

Keszei Sándor szerint a nyelvvizsga-kötelezettség anyagi alapon diszkriminál, sok diák pedig a költségei miatt nem tudják megszerezni a szükséges papírt. Hozzátette: teljesen logikátlan, hogy a felsőoktatási intézmények kimeneti követelményként írják elő a nyelvvizsga letételét, holott azért ők maguk nem tesznek semmit.

A felsőoktatási intézmények nemcsak az általános, de a szakmai nyelvvizsga letételére sem készítik fel a hallgatókat, vagyis elspórolják a normatívát – fűzte hozzá a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke.

Az egyesület tagjai hónapok óta tárgyalnak az ügyben a felsőoktatási szakállamtitkárral, ám előrelépés eddig nem történt – mondta Keszei Sándor, aki beszámolt arról is, hogy az utóbbi időben nagyon sokan fordultak hozzájuk, amiért nyelvvizsga-bizonyítvány hiányában nem kapták meg az oklevelüket, így a munkaerőközpontokban is csak érettségizettekként kezelik őket.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete azt szeretné elérni, hogy a felsőoktatási intézmények ne tagadhassák meg a diploma kiadását azoktól a diákoktól, akik érettségi vizsgát és záróvizsgát tettek. Egyszerűen törölni kell a C típusú nyelvvizsga-követelményt a jogszabályból – hangsúlyozta Keszei Sándor.

(InfoRádió)