Kétszáz évvel ezelőtt, 1817. március 2-án született Nagyszalontán Arany János. Az emlékév tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank ötezer forint névértékű arany és tízezer forint címletű ezüst emlékérmét (ez utóbbi kétezer forintos címletű színesfém-változatban is megjelenik) bocsát ki március 3-án – adta hírül a jegybank.
A Király Vilmos tervezte emlékérmékkel fizetni is lehet majd névértéküknek megfelelően, bár nem forgalmi célból bocsátják ki azokat. Előoldalukon nagy költőnk néhány fontos művének címe (Pázmán lovag, Híd-avatás, Bolond Istók, Tetemre hívás, Vörös Rébék, A bajusz, A fülemile, Csaádi kör, Tengeri-hántás, Toldi-trilógia, A nagyidai cigányok, A walesi bárdok, Szondi két apródja, Mátyás anyja, Ágnes asszony) olvasható, s egy, a Toldiból vett idézet is látható rajta: „repül a nehéz kő, kitudja, hol áll meg?” Az arany emlékérme hátlapján a költőről Barabás Miklós által alkotott metszet látható, az ezüst és a színesfém érméken Stróbl Alajos Arany-emlékművének Toldi-szobra kapott helyet a költeményből származó citátummal: „Rémlik, mintha látnám termetes növését.”

Az arany érme 999 ezrelékes finomságú aranyból, ezüst párja 925 ezrelékes finomságú ezüstből készült, a színesfém-változat réz és nikkel ötvözete – tudatta a Magyar Nemzeti Bank, hozzátéve, hogy a tízezer forintos ezüst érme március 3-tól három hónapig, a kétezer forintos színesfém-ötvözet érme a készlet erejéig folyamatosan megvásárolható a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (1054 Budapest, Báthory utca 7.), illetve webáruházában: www.penzvero.hu

Á.B.