A Kopaszi gáton megrendezett Orvos triatlonon, ami a Triatlon Világbajnokság részét képezi két Astellas Díjas csapat is indult. A zsűritagokból álló csapatot Dr. Éger István (2 km futás), Dr. Kolláth György (8 km kerékpározás) és Nagy-Bandó András (2 km futás) képviselte. Indult egy másik csapat is, amiben az eddig Astellas Díjjal kitüntetett orvosok versenyeztek: Dr. Bittner Nóra (2 km futás), Dr. Vástyán Attila (2 km futás), Dr. Tóth Tibor (8 km kerékpározás).

Nagy Bandó András, aki az Astellas Díj 2010 zsűri csapatában indult elmondta, hogy túl egy szívműtéten most elindulhatott egy triatlonváltó tagjaként. Ugyan neki és versenytársainak nem a profi versenyzőknek kiírt távot kellett megtenniük, de ez a kis táv is megerősítette abban, hogy sok mindent köszönhet orvosának. Ezért továbbra is arra buzdít mindenkit, hogy küldjék be történetüket, hiszen a pozitív történetekre mindig szükség van. Immár negyedik alkalommal kerül meghirdetésre az Astellas Díj – Év Orvosa pályázat. Hagyomány lett, beivódott a köztudatba – mondta Nagy Bandó András. Fontosnak tartja, hogy a médiába ne csak a negatív, a média által felkapott esetek jelenjenek meg és az orvosaink megkapják a kellő erkölcsi elismerést. Idén is 3 orvos kaphatja meg a díjat, bár eddig minden évben több száz történet érkezett, több száz orvost jelöltek, de ez csak növeli a díj értékét.

Dr. Bittner Nóra 2007-es díjazott orvos beszámolt arról, mit jelentett számára a kitüntetés, továbbá milyen volt díjazottként olvasni és értékelni a következő évben beérkezett jelölések történeteit. Megtiszteltetésnek érzi, hogy részt vehetett a triatlon versenyen, ezzel is felhívva a figyelmet a 2010-es Astellas Díj – Év Orvosa pályázat indulására. Úgy gondolja, ezzel jó példát tud mutatni. Fontos az orvosok szakmai hozzáértése és emberséges hozzáállása, azonban oda kell figyelni az egészséges életmódra is.

A zsűri a beérkezett történetek közül kiválaszt 25-t és a végső döntés, mint tavaly az internetes szavazás alapján dől el. A történeteket december 1-ig lehet beküldeni. A szavazás az Év Orvosaira 2011. január 4. és február 1-e között lesz az Astellas Díj honlapján: www.dijazorvosokert.hu.

Az Astellas Díj – Év Orvosa pályázat azzal a céllal jött létre 2007-ben, hogy elismerje az orvosok áldozatteljes munkáját, valamint javítson az orvos-beteg kapcsolaton. A győzteseket idén is Astellas Díjjal jutalmazza a neves szakmai és közéleti személyekből álló zsűri. Ez a díj azért különleges, mert a betegek küldik be a díjra érdemesnek tartott orvosok nevét, és jelölik őket saját történetük leírásával. Nem pénzbeli jutalomról van szó, hanem az orvosok áldozatos munkájának erkölcsi elismeréséről.

A betegeknek – akik jelölni kívánják orvosukat a díjra – csak annyit kell tenniük, hogy megírják gyógyulásuk, kezelésük történetét, kihangsúlyozván az orvos pozitív emberi hozzáállását, empátiáját, azt, hogy mennyire vette komolyan a páciens problémáját, emberileg hogyan próbált meg neki segíteni. A bírálóbizottság tagjai nem azt értékelik, hogy a jelölt orvos mennyire jó szakember, hanem a gyógyítás emberi oldalát nézik.

További információ: www.dijazorvosokert.hu