A tudományos és a művészeti teljesítmény között nincs merev szétválasztás, ezt jó lenne általában kiterjeszteni a mostani állapotokra: kilátni a beszűkült gondolkodásból, a csak a saját szakmai területre és politikai forrásokra hagyatkozó tájékozódásból és megpróbálni empatikusan viszonyulni a másik térfélen tapasztaltakhoz – emelte ki Sólyom László a művészeti és tudományos állami kitüntetések átadásán.

Kossuth-díjat kapott a többi között Ágai Karola operaénekes Balázs Mihály építész, Geiger György trombitaművész, Szirtes Tamás rendező. Hegedűs D. Géza színművész, Juronics Tamás táncművész és Sándor Pál filmrendező. Széchenyi-díjat vett át 19 tudós, köztük Beke László művészet-, és Margócsy István irodalomtörténész, Csirik János matematikus, Nagy Béla állatorvos és Pápay József, olajmérnök.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét adták át Kányádi Sándor írónak, Középkeresztjét a csillaggal mások mellett Marton László rendezőnek, Méray Tibor újságírónak, Tandori Dezső író, költő, műfordítónak, Vásáry Tamás zongoraművésznek.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét idén többekkel együtt Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, Járay Jenő, a transzplantációs és sebészeti klinika igazgatója, Kiss Tibor nagykövet és Maár Gyula filmrendező kapta.

(MR)