A 2009-ben alapított díjat az első évben a szakma és a közönség egyaránt nagy várakozással fogadta, a kiállítás, maga a díjazás, illetve mindezek utóhatása: a művek köz- illetve magángyűjteménybe való kerülése az anyagi siker mellett presztízsértékűnek bizonyult.

Idén Páldi Lívia művészettörténész, a Műcsarnok főkurátora, Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója, Hornyik Sándor művészettörténész, Karvalits Ferenc műgyűjtő, Szűcs Attila festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő Tanszékének adjunktusa és Hans Knoll galerista jelöltek egymástól függetlenül festő-, fotó- és médiaművészeket, illetve két alkotópárost. A zsűritagok olyan művészek mellett tették le a voksukat, akik érdeklődésük, szakmai munkájuk révén bizonyították, hogy a magyar művészet határainkon kívül is érvényes értékeket, minőséget közvetít.

A jelöltek: Batykó Róbert, Esterházy Marcell , Németh Hajnal , Katarina Šević, Société Réaliste, Tehnica Schweiz

Batykó Róbert festőművész következetes utat járt be eddigi pályáján: a graffitis gyökerektől jutott el a funkciójuktól megfosztott tárgyak szürreális világához.

Esterházy Marcell műveinek témái többnyire közvetlen környezetéből származnak, olykor szinte közhelyes szituációk, események kapnak új értelmezést fotóin, filmjeiben.

Németh Hajnal audiovizuális kísérleteken alapuló művészeteérzékenyen egyensúlyoz a társadalomkritika és az identitáspolitika szempontjai között.

Katarina Šević a megfigyelés és a kommunikáció különböző stratégiáit alkalmazva munkáiban a magán- és a közszféra metszéspontjait keresi.

A 2004 óta együtt dolgozó Société Réaliste alkotópáros (Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy) új terminusokat hozott be a művészet fogalomtárába: politikai design, kísérleti közgazdaságtan, társadalmi manipulációs technológia.

A Tehnica Schweiz (László Gergely és Rákosi Péter) társadalomtudományi érdeklődéstől vezérelve „vizuális szociológusként” gyűjti és dokumentálja egy adott témában az eltűnt élettér, létforma megszűnését, illetve átalakulását.

A díjazott személyéről a jelölők maguk döntenek a kiállítás záró szakaszában. A fődíj mellett egy 500 ezer forint értékű közönségdíj is gazdára talál, amelyet a látogatók által leadott szavazatok alapján kap majd a díjazott.

Az Aviva Díj Facebook oldalán bárki elmondhatja, mit gondol a díjról, a jelöltekről, a megnyitót követően pedig beszámolhat a kiállításon látottakról, valamint játékos formában akár belépőket is nyerhet a kiállításra. Youtube oldalunkon a jelöltekkel, a zsűri tagjaival készült rövid interjúk és a kiállítással kapcsolatos videók, werkfilmek láthatók. A közönségdíjra szavazni személyesen, rövid regisztrációt követően az Aviva Díj hivatalos weboldalán (http://www.avivadij.hu), valamint a Facebookon keresztül lehet; a díj honlapján minden információ megtalálható az alapítás történetéről, a jelöltekről és a jövőbeli tervekről. mellett digitális, az Aviva Díj honlapról mp3 formátumban letölthető tárlatvezetést is biztosítanak a látogatóknak.

Kurátor: Mayer Marianna