Fructus Labiorum, azaz „az ajak gyümölcse”. Ez a fesztiválon olyan különleges énekeket jelent, amelyek a három adventi hétvégén segítenek az ünnepi ráhangolódásban, a Krisztusra való várakozásban. Ráadásul négy olyan különleges helyszínen, mint a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház, a Veszprémi Református Nagytemplom, a Szent Margit Templom vagy a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor.

December első hétvégéjén a Nagy-Britanniából érkező Tenebrae Choir & Nigel Short énekegyüttes mellett fellép a fiatal muzsikusokból álló, XVII–XVIII. századi korhű hangszereken játszó Budapest Bach Consort. A zenekar repertoárjának alapját a korabeli európai zene adja, melynek középpontjában névadójuk, Johann Sebastian Bach, valamint George Frederic Handel és a XVIII. századi London zenéje áll.

A december 8-10-i hétvégén hallhatjuk Nagy Csaba lantművészt, a Custos Consort régizene együttes pedig a barokk kori Németország és Franciaország zenei örökségéből felépített „Lipcsétől Versailles-ig„ című műsorral készül, míg a fennállásának 41. évfordulóját ünneplő His Majestys Sagbutts & Cornetts a XVI. és a XVII. századi zeneszerzők páneurópai repertoárját felhasználva lép színpadra.
A fesztivál programját december 16-án a Franciaországból érkező Tempvs Fvgit, illetve az Ausculta Énekegyüttes koncertje zárja. Az Ausculta-t két bakonybéli szerzetes és két Budapesten élő barátjuk alapította 2014-ben. Mindannyian aktív kórusénekesek, és bár különböző zenei iskolákban nevelkedtek, hamar rátaláltak arra a hangzás- és stílusbeli egységre, amely a közös munkájuk alapját képezi.
Az adventi koncertek jegybevételét a szervezők a veszprémi és környékbeli nagycsaládosok megsegítésére fordítják, a belépőjegyek mellett lehetőség van adományjegyek vásárlására is – online elővételben és a helyszínen egyaránt.

Bővebb információ és részletes program a https://veszprembalaton2023.hu/sorozat/fructus-labiorum weboldalon olvasható.

Hirdetés
Korábban írtuk