Hirdetés

A tokaji aszú olyan, mint egy régi, értékesebb üveg whisky. Sok háztartásban megtalálható, de általában hosszú évekig bontatlanul várja a sorát. Szepsy István régóta küzd azért, hogy a nemzetközi elismerésekben részesült borkülönlegesség betörjön végre a világpiacra, a legfontosabb missziója azonban az értékteremtés. A Szepsy család tagjai a feljegyzések szerint már az 1500-as évek óta foglalkoznak borászattal, és ma is mindennap, reggeltől estig azon dolgoznak, hogy a százhektáros területükről a lehető legjobb minőségű palackok kerüljenek ki. Almási Tamás legújabb rendezésében az aszú Puskásaként is emlegetett Szepsy István mellett két másik borászt is bemutat Tokaj-Hegyalja vidékéről: Bacsó Andrást, a Vega Sicilia spanyol borászat magyarországi birtokának (Oremus) az igazgatóját és a régióba kezdőként érkezett egykori borszakíró-gazdasági szakember Alkonyi Lászlót. Három generáció, három sors és három felfogás, a tökéletességre való szenvedélyes törekvés azonban közös. És mint a gyönyörűen fényképezett felvételeken láthatjuk, a természet olykor mindent bevet annak érdekében, hogy áthúzza a számításaikat: az elemekkel való állandó heroikus küzdelem teszi példaértékűvé és nemessé a hivatásukat.