Fotó: MTI/Mohai Balázs (archív)
Hirdetés

Van, aki nagyon hiányozni fog az egykori hármasból: Andy Fletcher. Úgy tűnt, hogy 2022. május 26-án bekövetkezett hirtelen halála bizonytalanabbá teszi Dave Gahan és Martin Gore közös jövőjét, annál is inkább, hiszen a Depeche Mode nagy sikerű, 2017/2018-as világ körüli koncertkörútja különben is felmorzsolta fizikai erejüket. Nem véletlen tehát, hogy énekesük, Dave Gahan csapatmunka helyett akkor inkább alkalmi, Soulsavers nevű társulatával készített szólólemezt.

Ez az átmeneti megoldás azonban nem hozta közelebb egymáshoz a Depeche Mode két elanyátlanodott tagját de azt írja, csak ezután halt meg Fletcher, noha közös stúdiós próbálkozásra is összejöttek. A bizonytalanságot csak tovább súlyosbította a lesújtó hír Fletcher haláláról, ami érzelmileg padlóra vitte társait. Csaknem fél évbe telt, mire elhatározták, hogy szeretett társukra egy teljes lemeznyi új zeneanyaggal emlékeznek. A Memento Mori egyúttal a munkába menekülést is jelentette számukra, miközben nem is sejtették, hogy pályafutásuk egyik legszínvonalasabb, érzelemmel teli albumát készítik. A kísérőfüzetében látható fényképeik azonban nem hazudnak, tökéletesen mutatják akkori zaklatott lelkiállapotukat, csüggedésüket.

Az emlékezést a zenekar életművéből összeállított koncertműsorral folytatták. A My Cosmos Is Mine, a Wagging Tongue és a Ghosts Again minden fellépésükön szerepel, és nem hiányozhat Fletcher kedvenc dala, a World in My Eyes sem. A több mint húsz szerzeményükből álló összeállítást először Észak-Amerikában mutatták be 2023 márciusában, majd Európában folytatták, ennek keretében érkeztek tavaly Budapestre is. A telt házas rendezvény résztvevői bizonyíthatják, hogy a zene emberileg is közelebb hozta hozzájuk a zenészeket.

A nemzetközi rokonszenv megnyilvánulása további erőt adott nekik ahhoz, hogy idén újabb koncertekkel folytassák az eredetileg kegyeletinek gondolt megemlékezést. A mindenütt tapasztalt lelkes fogadtatás azonban már túlmutat eredeti elképzelésükön. A bevételek egy részét környezetvédelmi célokra, köztük a műanyagszennyezés elleni küzdelemre, hulladékgazdálkodásra fordítják.

Korábban írtuk

Gahan hite egy meg nem nevezett felsőbb hatalomban azon meggyőződésüket erősíti, hogy Fletcher érezheti, sőt láthatja is a túlvilágról: az egész világ számára hasznos tevékenységgel töltik napjaikat. Nagyon fontos ez az együttesnek, hiszen Észak-Amerikában már 2006-ban megjelent olyan szakvélemény, amely szerint a „Depeche Mode jelentős zenei hatása egyre erőteljesebb lesz az idő múlásával”. A rangos Q magazin még ezen is túlmutatott, amikor olyan zenekarok közé sorolta őket, amelyek megváltoztatták a világot.

Míg a Memento Mori cím a halálra emlékezés fontosságára hívja fel a figyelmet, Dave Gahan és Martin Gore pihenést nem ismerve hangsúlyozza az élet jelentőségét is. Ez a hozzáállás nem sérti eltávozott barátjuk emlékét, ugyanakkor több millió barátjuknak ad reményt világszerte, hogy találkozhatnak még valamelyik koncerten.