Az idei év kiemelt programja a „Museum Mass – Kerekezze körbe a Múzeumok Éjszakáját!” elnevezésű kerékpáros körtúra. Sokan tudják, milyen kellemes érzés éjszaka bringázni a városban, amikor csendesebbek az utcák. Főként e különleges estén, a Múzeumok Éjszakáján érdemes ezt az élményt megtapasztalni, és csatlakozni az OSZK, a Magyar Kerékpáros Klub és a Critical Mass szervezésében az Országos Széchényi Könyvtártól induló éjszakai kerékpártúrához.

A könyvtárban kerékpáros rövidfilmekkel (amikből például megtudhatjuk, hogy már 1947-ben is Kerékpárosan volt szép az élet igazán), a 19. századi kerékpáros egyletekről szóló korabeli dokumentumokkal és egyéb, a Drótszamárhoz kapcsolódó könyvekkel, folyóiratokkal, valamint a kerékpáros életmódot népszerűsítő civil szervezetek standjaival várják az érdeklődőket.

A másik nagy programcsokor témája a Balaton. Képeslapok, plakátok és filmkockák segítségével elevenedik meg a Balaton elmúlt száz éve. Balatonfüred színháztörténetének momentumait fölidézve gondolkodhatunk el a régi és a mai fürdővilág társasági életének részletein. Az Anna-bálok hagyományát idézve a Zeneműtár báli zenével várja a táncos kedvű látogatókat.

Nem csupán a magyar tenger kikötőinek hangulatos világát kívánják a közönség elé varázsolni ezen az éjszakán. A „Fiume magyar emlékezete – Skultéty Csaba gyűjteménye” című kiállítás az Adriára kalauzol minket. E sajátos világot Zsubori Károly egykori hajóskapitány idézi elénk a kiállítás kapcsán folytatott beszélgetés során.

A programok azok számára is számos lehetőséget tartogatnak, akik tevékeny szemlélődéssel kívánják tölteni az estét. A Régi Nyomtatványok Tára „Ördögi könyvek” címmel a közép- és koraújkor történelmi rejtélyeit, a mágia, misztika, és okkultizmus világát idéző interaktív programmal várja az érdeklődőket.

A Térképtár programjából arra is fény derül, hogy egykoron milyen csillagászati mérésekre volt szükség a térképezés során a pontos helymeghatározás érdekében. Korabeli műszerek másolatával látogatóink maguk is végezhetnek hasonló méréseket. Könyvtárunk 8. emeleti erkélyén pedig csillagászati távcső segítségével fürkészhetik az éjszakai égboltot.

A félóránként induló, csoportvezetéssel egybekötött könyvtári körséta során a látogatók megismerhetik a könyvtár történetét és működését. Bemutatják az OSZK-múzeumot, az Apponyi-termet és könyvritkaságokat, a 7. szinti olvasóteret, a raktárt és a kötészeti műhelyt, valamint a könyvkötés és a papírfestés technikáját.

Ezek mellett egy Philipp Melanchthon életét és munkásságát bemutató kiállítás, valamint „Jelenetek egy könyvtárból” címmel szórakoztató, könyvtári témájú videók folyamatos vetítése várja a látogatókat. A Díszteremben 22:00 órai kezdettel a Kerekes Band koncertje látható-hallható.

Mint minden eddigi alkalommal, az idei Múzeumok Éjszakáján is megjelentetnek egy alkalmi újságot „Válság válság hátán!” címmel.

A Múzeumok Éjszakáján az éves beiratkozási díjból 50%-os kedvezményt adnak, az éves olvasókártyák szintén fél áron hosszabbíthatók.

Ezen a napon a 7. emelet olvasótermei könyvtári szolgáltatásokkal 10:00-02:00 óra között várják az olvasókat.

A részletes program megtekinthető az Országos Széchényi Könyvtár honlapján (www.oszk.hu).

A jegyek elővételben megvásárolhatók a www.jegymester.hu oldalon.