Fotó: Tuszinger Károly

A Szilágyi Andor által jegyzett „Bajnokok bajnoka – Papp László” című színdarab a legendás, világszerte ismert sportoló eltiltásának drámai történetét dolgozza fel. Papp László három olimpiai cím elnyerését követően 1957-ben vívta első profi ökölvívó mérkőzését, majd öt évvel később középsúlyban Európa-bajnok lett, a címet ezt követően többször is sikerült megvédenie. Bár mindmáig az ökölvívás legnagyobbjai közt tartják számon Joe Louis, Muhammad Ali és Iron Mike Tyson társaságában, a politikai hatalom közbelépése miatt a profi vb-elsőségért már nem bokszolhatott, pályafutását a mindennél jobban óhajtott cím elnyerésével nem sikerült megkoronáznia. Valószínűsíthető, hogy a magyar kommunista pártvezetők azért állították le hivatásos ökölvívó karrierjét, nehogy a már előre gyanítható magyar dicsőség kiváltsa a profi viadalok megrendezését elítélő szovjet elvtársak ellenérzését.

Hirdetés

A kivételes sportembert nagyon megviselte karrierjének kettétörése, hiszen a korabeli szaksajtó elemzői szerint minden esélye megvolt arra, hogy 1965 februárjában megszerezze súlycsoportja profi világbajnoki címét a Joey Giardello amerikai bokszoló ellen tervezett mérkőzésen. A fölöttébb csalódott magyar bajnok hamarosan fel is hagyott az aktív sportolással, később edzőként és sportvezetőként tevékenykedett.

Fotó: Tuszinger Károly

Az előadás a kommunista diktatúra időszakába, a ’60-as évek Magyarországának hazug kirakatvilágába kalauzol. A történet középpontjában a profi világbajnoki mérkőzésre készülő Papp László áll, aki edzőjével, Adler Zsigmonddal 1964 novemberében felkeresi Biszku Bélát, az MSZMP Központi Bizottságának nagyhatalmú titkárát, hogy addigi nemzetközi sikereire hivatkozva rábeszélje utolsó mérkőzésének engedélyezésére. Edző és tanítványa a várakozás hosszú óráiban felidézik közös életük legmeghatározóbb pillanatait, barátságukat, a kemény edzéseket, a legendás győzelmeket és Papp Laci életre szóló szerelmének történetét, miközben nem is sejtik, hogy a szomszédos dolgozószobában Biszku és társai a profi bokszolói karrier befejezése mellett döntenek.

A színdarab erre a drámai eseményre koncentrál, miközben megismerjük a kiváló humorú sportolót, a hitében és hazaszeretetében megingathatatlan, megnyerő személyiséget.

Korábban írtuk

Fotó: Tuszinger Károly

A darab színrevitelét és a próbafolyamatot figyelemmel kísérte az ökölvívó fia, ifjabb Papp László, aki évtizedek óta fáradhatatlan kitartással ápolja édesapja emlékét. A produkció szakmai tanácsadója, Papp Laci egykori tanítványa Kovács ’Kokó’ István, aki a produkció kapcsán méltatta mesterét: „Senki sem érdemelte volna meg jobban a világbajnoki címet, mint Papp Laci. Örökké hálás leszek a sorsnak, hogy tőle, a legnagyobbtól tanulhattam, Laci bácsi nélkül nem lehettem volna amatőrként olimpiai bajnok és profiként világbajnok.”

A Déryné Társulat előadását Kis Domonkos Márk Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a Déryné Művészeti Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója rendezi, az ősbemutató a fővárosi Déryné Központban lesz.

Déryné Program az esélyegyenlőségért

A hazai és határon túli Déryné Program, – amelynek saját utazó társulata mutatja be az előadást – egy Európában is egyedülálló magyar kormányprogram, amelynek célja, hogy széles körben megszólítsa a magyar színházi élet résztvevőit és a legkisebb településeken élők számára is elérhetővé tegye a magas színvonalú, minőségi kultúrát, a közösségi élményt.