A két borvidék vincellérei versengve működnek együtt és gondolkodnak közösen a megtépázott hírnevű, de nagyra hivatott magyar borfajta méltó helyre kerülése érdekében.Több mint 170 éve már, hogy a bikavér a magyar borkultúra szerves része. Első említése Garay János Szegzárdi bordal című költeményéből ismert: „Töltsd pohárba, és csodát látsz! / Színe mint a bikavér”, írta 1846-ban a jeles dunántúli poéta, a város szülötte. Ez bizonyítja, hogy a közvélekedéssel ellentétben a borfajta elsődlegesen Szekszárdhoz kötődik.

Az eltelt közel 2 évszázad alatt e sajátos borfajta sokat változott. Készítésének sokáig nem volt részletes szabályozása, nevét a hosszas héjon áztatás után nyert sötét színéről kapta. A szőlőben hatalmas pusztítást végző gyökértetű (filoxéra) után a fajtánként külön telepített és feldolgozott szőlőnek köszönhetően ugrásszerűen nőtt a bikavér minősége, ám a kommunizmus tömegtermelése sárba rántotta a XX. század első felében már méltán híres és közkedvelt borfajtát. Ráadásul az 1945 utáni sötét évtizedekben megfosztották e büszkeségétől a tolnai székvárost, s Egernek adták a készítés jogát.

Felső-Magyarország szerencsére befogadta, megszerette a bikavért, s ma már mindkét borvidék sajátjának érzi, és felelősséget is vállal a jövőjéért. Ennek érdekében szigorúan szabályozták készítési módját, a felhasználható fajtákat. Így olyan magyar borkülönlegesség született, amihez hasonló nem található a világ vörösborainak sorában.

A szekszárdi és az egri bikavérek sokban hasonlítanak egymásra, mégis markáns különbségek fedezhetők fel köztük. Szekszárdon legalább négy fajta házasításából kell összeállítani a bikavért, melyben a kékfrankos és a kadarka együttes aránya legalább az adott bor fele kell legyen, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot és a syrah közösen sem haladhatja meg a 40 százalékot, a kiegészítésként, mondhatni, fűszerként alkalmazható alibernet, bíborkadarka, blauburger, malbec, menoire, mészikadar, pinot noir, portugieser, sagrantino, tannat, turán, virághegyi és zweigelt összesített hányada pedig nem lehet több, mint 10 százalék. E bikavérekben a gyümölcsösség, az elegáns savérzet és az érleltség harmóniája uralkodik, köszönhetően annak, hogy az alap-bikavéreket legalább egy évig kell fahordóban iskolázni, a prémium bikavéreket pedig ugyanennyi idejű érlelés után a szüretet követő második év december 31-ét követően lehet forgalomba hozni.

Egerben a kékfrankos a bikavér alapja. A bort legalább négy fajta házasításával kell elkészíteni, az egyes összetevőknek legalább a bor 5 százalékát kell kitenniük, de a kékfrankos kivételével egyik sem haladhatja meg a 30 százalékot. A fő fajtán túl engedélyezett a bíborkadarka, a blauburger, a cabernet franc, cabernet sauvignon, a kadarka, a menoire, a merlot, a portugieser, a pinot noir, a syrah, a turán és a zweigelt. Az alap-bikavért (amit Egerben Classicus névvel illetnek) legalább fél évig kell hordóban érlelni, a Superior bikavért egy év hordós és fél év palackos iskolázás után lehet forgalomba hozni, míg a csúcskategóriát jelentő Grand Superior bikavér tizenhat hónapot tölt hordóban, majd fél évet ugyancsak palackban. Az egri bikavérekben a gyümölcsösség mellett feltűnik a fűszeresség, és hangsúlyt kap a borvidék vulkanikus alapú talaja is.

A széles fajtaválaszték lehetőséget ad a borászoknak, hogy megmutassák saját stílusukat, ízlésüket, a minőségvédelmi szabályok ugyanakkor elősegítik, hogy a két borvidék külön-külön és együtt is hozzávetőlegesen hasonló arculatú bikavérekkel jelenhessen meg a piacon.

A termék tehát egyre jobb és csiszoltabb, ám jó bornak is kell a cégér – ezért szervezik meg idén is a két borvidék vincelléreinek egyszerre versengő és együttműködő, a közös gondolkodást előtérbe helyező közreműködésével a Bikavér Párbajt március 3-án a fővárosi Corinthia Hotel (1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.) báltermében, ahol 30 egri és szekszárdi pincészet mutatja be a két borvidéken úgynevezett vakkóstolással kiválasztott és legszebbnek ítélt bikavéreket. Ezen túlmenően március a Bikavér Hetek hónapja is lesz, a programsorozat középpontjában természetesen a kiváló borfajta áll majd, többek között a fine dining éttermekben pohárral is kóstolhatók a bikavérek, melyek a borlapokra is felkerülnek, a pohárnokok (sommelier-k) pedig és ételek mellé ajánlják őket.

A Bikavér Párbajról minden információ elérhető az esemény honlapján: bikaver-parbaj.hu, illetve a Facebookon, ide kattintva.

Á.B.